WYSZUKAJ

FILTRUJ WG. KATEGORII

SORTUJ PRZEPISY

Główne składniki

  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1 i 1/4 szkl
  • Śliwki węgierki - 1 kg
  • Woda - 3 szkl
  • Cukier - 4 łyżki
  • Pieprz czarny - kilka sztuk

Wykonanie

Śliwki umyć i wydrylować. Liście wiśni umyć i osuszyć. Wyparzyć słój, na dnie ułożyć połowę liści, potem śliwki poprzekładane resztą liści. Zagotować ocet i wodę z cukrem, solą i przyprawami. Przestud...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.02

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Wiśnie - 0,5 kg
  • Morele - 0,5 kg
  • Gruszki - 0,5 kg
  • Jabłka - 0,5 kg
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1 l

Wykonanie

Cukier zagotować z octem winnym. Gdy wystygnie wrzucić w syrop wiśnie/czereśnie i zostawić na 2 dni. Po tym czasie zagotować z goździkami i cynamonem. Samym syropem zalać pokrojone w małe kawałeczki m...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.02

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Jabłuszka rajskie - 1 kg
  • Ocet 10% - 1/2 szkl
  • Sok z cytryny - trochę
  • Woda - 2 szkl
  • Cukier - 1,5 szkl

Wykonanie

Owoce dokładnie umyć i pozostawić w całości z ogonkami. Obgotować je ok. 2 minuty w wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny. Przelać zimną wodą, ułożyć w słoikach i dodać przyprawy. Przygotować zalewę z w...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.02

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Gruszki - 1,5 kg
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 2 szkl
  • Dynia - 1,5 kg
  • Woda - 4 szkl
  • Cukier - 0,5 kg

Wykonanie

Ocet winny zagotować z wodą, imbirem, skórką okrojoną z cytryny, goździkami i cukrem. Gruszki obrać, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Skropić sokiem z cytryny i wrzucić do wrzącej zalewy...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.02

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Jabłka - 2 kg
  • Wanilia - kilka sztuk
  • Woda - 400 ml
  • ocet - 100 ml
  • Cukier - 400-500 g

Wykonanie

Umyte jabłka należy bardzo cienko obierać. Pokroić można w ćwiartki lub w krążki grubości 1,5 cm, wydrążyć gniazda nasienne. Przed ułożeniem w słojach jabłka trzeba na 1 minutę zanurzyć (najlepiej na ...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.02

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Jabłka - 2 kg
  • Wanilia - kilka sztuk
  • Woda - 400 ml
  • ocet - 100 ml
  • Cukier - 400-500 g

Wykonanie

Umyte jabłka należy bardzo cienko obierać. Pokroić można w ćwiartki lub w krążki grubości 1,5 cm, wydrążyć gniazda nasienne. Przed ułożeniem w słojach jabłka trzeba na 1 minutę zanurzyć (najlepiej na ...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.02

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Gruszki - 2,5 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szkl
  • Cukier - 0,5 kg
  • Woda - 3 szkl
  • Goździki - kilka sztuk

Wykonanie

Gruszki obrać i podzielić na ćwiartki, następnie pokropić sokiem z cytryny. Cukier zagotować z wodą, octem i goździkami. Owoce poukładać w słoikach pionowo i zalać syropem. Słoik zakręcić, ustawić w g...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.02

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Czereśnie - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 100 ml
  • Woda - 400 ml
  • Cukier - 400 g
  • Pieprz czarny - kilka ziaren

Wykonanie

Czereśnie dokładnie wymyć i ułożyć w słojach, wkładając na dno każdego słoja wymienione wcześniej przyprawy. Odmierzoną ilość wody zagotować z cukrem, dodać ocet. Tak przygotowaną gorącą zalewą napełn...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.02

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Czereśnie - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 60 ml
  • Woda - 400 ml
  • Cukier - 45 dag
  • Imbir - 1 łyżeczka

Wykonanie

Umyć i wyparzyć słoiki. Umyć czereśnie i włożyć je do słoików. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać cukier, ocet i sól. Do każdego słoika (1l) dodać trochę startej kory cynamonu, łyżeczkę gorczycy,...

Czytaj więcej

Agata Rosa

2014.05.30

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Winogrona - 2 kg
  • Ocet winny biały 6% JAMAR - 1 szklanka
  • Woda - 3 szklanki
  • Cukier - 0,5 kg
  • Goździki - kilka sztuk

Wykonanie

Winogrona umyć, osuszyć i ułożyć ciasno w wyparzonych słoikach. Zagotować wodę z przyprawami i cukrem. Wlać ocet Jamar i ponownie zagotować. Gorącym płynem zalać winogrona. Pasteryzować ok. 15 minut....

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.05.27

1 komentarze

Ocena przepisu