WYSZUKAJ

FILTRUJ WG. KATEGORII

SORTUJ PRZEPISY

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 3 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1/2 szklanki
  • Marchewka - 3 sztuki
  • Cukier - 4 duże łyżki
  • Woda - 1 l

Wykonanie

Do słoika włożyć kilka ziarenek gorczycy, 3 ziarenka pieprzu, 5 plasterków marchwi, jeden baldach kopru, 1 liść laurowy. Ogóreczki ściśle ułożyć w słoiku, zalać zalewą i pasteryzować 7 min. Zalewa:...

Czytaj więcej

Wioletta Tybura-nykiel

2014.08.27

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 4 kg
  • Papryka - 0,5 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 750 ml
  • Cebula - 0,5 kg
  • Woda - 2 L 250 ml

Wykonanie

Solanka: 300 g grubej soli rozpuścić w 2L 250 ml wody. Zalewa: cukier, ocet, gorczyce, kilka ziaren ziela angielskiego oraz przyprawę curry - całość zagotować. Ogórki obieramy i kroimy w grube p...

Czytaj więcej

Marlena Chmielewska

2014.08.27

1 komentarze

Ocena przepisu

Ogórki

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) -
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 180 ml
  • Cukier - 5 łyżek
  • Sól - 2 łyżki
  • Koper - pęczek

Wykonanie

Ogórki obrać i pokroić wzdłuż .Na dno słoika włożyć liść kopru ,trochę cebuli i trochę liścia od selera .Następnie układać ogórki w słoiki. Na wierzch posypać przyprawą do grilla.Ugotować zalewę z wo...

Czytaj więcej

Izabela Tonder

2014.08.27

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 5 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 2,5 szklanki
  • Cebula - 6 sztuk
  • Sól - 4 łyżki
  • Woda - 0,5 szklanki

Wykonanie

Ogórki pokroić w ćwiartki, cebulę w piórka, zasolić i odstawić na 2 godziny. Przygotować zalewę z octu, wody, cukru, pieprzu, papryki, gorczycy, curry i czosnku (przeciśniętego przez praskę). Ogórki...

Czytaj więcej

Bożena Sprownik

2014.08.27

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 1kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 3/4 szklanki
  • Papryczka chili - 3 sztuki
  • Cukier - 1,5 szklanki
  • Sól - 2 łyżki

Wykonanie

Ogórki wkładamy do miski, zasypujemy solą, dodajemy olej, pokrojone chilli i mieszamy. Zostawiamy na 30 minut. Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek. Do garnka wlewamy ocet, dodajemy cukier, j...

Czytaj więcej

Paweł Bastek

2014.08.27

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 5 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 3 szklanki
  • Papryka czerwona - 4 sztuki
  • Seler korzeniowy - s ztuki
  • Cebula - 0,5 kg

Wykonanie

5 kg ogórków (pokroić w plastry ze skórką) 4 czerwone papryki 2 selery starte na jarzynówce 0,5 kg cebuli Pokrojone ogórki wymieszać i zalać 10 szklankami wody i posolić ¾ szkl. soli (odstawić na ...

Czytaj więcej

Anna Luźna

2014.08.26

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 3 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Cukier - 2 szklanki
  • Sól - 3 łyżki
  • Gorczyca - 2 łyżeczki

Wykonanie

Potrzebna będzie spora miska lub garnek- ogórki tnę wzdłuż na ćwiartki, cebulę (białą, może być też cukrowa) w plasterki, mieszam na zimno z całą resztą składników: octem Jamar, cukrem, solą, gorczycą...

Czytaj więcej

Magdalena Mazur

2014.08.25

1 komentarze

Ocena przepisu

Ogórki

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) -
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Cukier - 1 1/4 szklanki
  • Sól - 1 1/4 płaskiej łyżki
  • Musztarda - 5 łyżek

Wykonanie

Wymienione składniki zagotować , ostudzić i zalać tą zalewą ułożone w słoikach pokrojone ogórki gruntowe .Ogórki muszą być obrane ze skórki .Przygotowane ogórki w zalewie spasteryzować.Od zagotowania ...

Czytaj więcej

Edyta Kasprzak

2014.08.25

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 5 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1,5 szklanki
  • Woda - 2 litry
  • Cukier - 2,5 szklanki
  • Sól - 5 łyżek

Wykonanie

Ogórki dobrze myjemy i kroimy w średniej grubości plastry (ok. 0,5 cm). Układamy pionowo w słoikach 0,5 litrowych i do każdego wkładamy mały ząbek czosnku. Składniki zalewy oprócz musztardy i miodu g...

Czytaj więcej

Anita Głowacka

2014.08.25

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 2 kg
  • Papryka - 3 sztuki
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 2 szklanki
  • Sól - 6 łyżek
  • Cebula - 0,5 kg

Wykonanie

Ogórki szorujemy dokładnie. Kroimy w cienkie plasterki. Następnie kroimy paprykę w paski i cebulę w piórka. Dorzucamy do miski. Mieszamy. Zalewamy zalewą nr 1. Zalewa 1 9 szklanek wody przegotowane...

Czytaj więcej

Zbigniew Sałamacha

2014.08.24

1 komentarze

Ocena przepisu