WYSZUKAJ

FILTRUJ WG. KATEGORII

SORTUJ PRZEPISY

Główne składniki

  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1 szkl
  • Kurki - 1 kg
  • Liść laurowy - kilka szt
  • Cukier - 2 łyżeczki
  • Sól - 1 łyżeczka

Wykonanie

Kurki umyć, osuszyć, wrzucić do rondla, osolić i dusić 30 minut. Pod koniec duszenia dodać obrane cebulki. Ocet zagotować z cukrem i przyprawami, zalać grzyby i chwilę dusić. Grzyby przełożyć do słoik...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.09

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet winny czerwony 6% JAMAR - 2 szkl
  • Kurki - 1 kg
  • Czerwone wino - 2 szkl
  • Woda - 3 szkl
  • Goździki - 6 szt

Wykonanie

Kurki obrać oczyścić i dokładnie umyć. Grzyby gotować w osolonym wrzątku 20 minut. Odcedzić, przelać zimną przegotowaną wodą, osuszyć i układać w słoikach. Przygotować zalewę, wodę i przyprawy zagotow...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.09

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szkl
  • Maślaki - 2 kg
  • Woda - 2 szkl
  • Pieprz czarny - 1 łyżeczka
  • Ziele angielskie - 1 łyżeczka

Wykonanie

Umyte maślaki obrać ze skórki i lekko odciąć nóżki. Obgotować 3-4 minuty w wodzie, odcedzamy. Zagotować wszystkie składniki zalewy. Grzyby ułożyć w umytych i wypatrzonych słoikach, pokryć gorącą zalew...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.09

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet winny czerwony 6% JAMAR - 2 szkl
  • Czerwone wino - 2 szkl
  • Kurki - 1 kg
  • Woda - 3 szkl
  • Goździki - 6 szt

Wykonanie

Kurki obrać oczyścić i dokładnie umyć. Grzyby gotować w osolonym wrzątku 20 minut. Odcedzić, przelać zimną przegotowaną wodą, osuszyć i układać w słoikach. Przygotować zalewę, wodę i przyprawy zagotow...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.06

0 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 250 ml
  • Prawdziwki - 1 kg
  • Woda - 750 ml
  • Cukier - 3 łyżki
  • Sól - 2 łyżeczki

Wykonanie

Zagotowujemy wodę z octem, ziołami, cukrem, solą, goździkami, pieprzem, czosnkiem, gorczycą, obraną cebulą i listkiem laurowym. Odcinamy nóżki prawdziwków, główki czyścimy, wkładamy do wrzącej zalewy,...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.06

0 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Pieczarki - 1 kg
  • Ocet winny biały 6% JAMAR - 1 szkl
  • Woda - 3 szkl
  • Cukier - 3 łyżeczki
  • Sól - 2,5 łyżki

Wykonanie

Oczyszczone pieczarki obrać i umyć. Wrzucić do mocno osolonej wrzącej wody i gotować 5 minut. Osączyć i włożyć do słoików. Z podanych składników przygotować zalewę, gotować pod przykryciem 20 minut, p...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.05

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1/2 szkl
  • Papryka - 2 szt
  • Maślaki - 1 kg
  • Olej słonecznikowy - 1/2 szkl
  • Cebula - 2 szt

Wykonanie

Oczyszczone i obrane ze skórki maślaki zalewamy wodą – powinny być przykryte, dodajemy sól, zagotowujemy i pozostawiamy na 10 minut na ogniu. Odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Cebule kroimy w piórka, ...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.05

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szkl
  • Borowiki - 1 kg
  • Woda - 2 szkl
  • Cukier - 2 łyżki
  • Estragon - trochę

Wykonanie

Przygotować ocet estragonowy i odstawić. Grzyby gotować 20 minut w osolonej i zakwaszonej wodzie. Osączyć na sicie i układać w słoikach. Ugotować zalewę i dopełnić nią słoiki, dodać przyprawy z zalewy...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.05

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Pieczarki - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 3/4 szklanki
  • Woda - 4 szklanki
  • Liść laurowy - 4 sztuki
  • Sól - 1 łyżeczka

Wykonanie

Pieczarki obrać i odciąć korzonki. Zagotować wodę z przyprawami, gdy przestygnie wlać ocet Jamar i zagotować ponownie. Do wrzątku dodać pieczarki, przykryć i na wolnym ogniu gotować, aż będą miękkie, ...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.05.27

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Prawdziwki - 1 kg
  • Woda - 1 szklanka
  • Miód - 4 łyżki
  • Cebula - 1 sztuka

Wykonanie

Grzyby zalewamy osolonym wrzątkiem i pozostawiamy na 20 minut, aż zmiękną. Odcedzamy i przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Ocet spirytusowy Jamar gotujemy z taką sama ilością wody, ziarenkam...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.05.27

2 komentarze

Ocena przepisu