WYSZUKAJ

FILTRUJ WG. KATEGORII

SORTUJ PRZEPISY

Główne składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 300 ml
  • Papryczki czereśniowe - 15-20 szt.
  • Ser feta - 170 g
  • Ser biały - 50 g
  • Tymianek - 0,5 łyżeczki

Wykonanie

Papryczki umyć, osuszyć. Ostrożnie, w rękawiczkach, usunąć ogonki i gniazda nasienne. Oczyszczone papryczki zalać wodą, octem, wsypać sól. Odstawić na 24 godziny. Po 24 godzinach osączyć papryczki z z...

Czytaj więcej

Kasia Jastrzębska

2014.09.30

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Melon - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1/4 szklanki
  • Cukier - 75 dkg
  • Sól - szczypta
  • Cynamon - 1 szt

Wykonanie

Melona obieramy i wycinamy gniazdo nasienne, kroimy na kawałki wielkości ćwiartki gruszki i wrzucamy do 2 litrów wrzącej wody ze szczyptą soli. Po zagotowaniu odsączamy i przenosimy do miski. Gotujem...

Czytaj więcej

Agnieszka Kiełbas-mateja

2014.09.30

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Papryka - 1 kg
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 3/4 litra
  • Cebula - 3 sztuki
  • Chrzan korzeń - 80 g
  • Cukier - 250 g

Wykonanie

Papryki umyć, osuszyć, przekroić, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w ćwiartki. Cebulę i chrzan obrać, pokroić w cienkie plasterki. Warzywa ułożyć w wyparzonym słoiku. Najlepiej typu wek. Ocet j...

Czytaj więcej

Ella Tymecka

2014.09.30

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Orzechy włoskie - 1/2 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 2 łyżki
  • Cukier - 1 kg
  • Goździki -
  • Cynamon - laska

Wykonanie

Zielone jeszcze orzechy nakłuć w kilku miejscach, po czym moczyć przez 10 dni. Po tym czasie ugotować do miękkości (szpilka przechodzi na wylot). Odcedzamy na sicie do obeschnięcia. Zalać je zimnym le...

Czytaj więcej

Agnieszka Kiełbas-mateja

2014.09.30

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Pomidory - 500 g
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1 szklanka
  • Papryczka chili - 1 sztuka
  • Mango - 1 sztuka
  • Cebula - 2 sztuki

Wykonanie

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciągnąć trzpienie, miąższ pokroić w ósemki. Mango umyć, obrać wyjąć pestkę, owoc pokroić w plasterki. Chili umyć osuszyć przekroić wzdłuż, pokroić w poprzeczne pas...

Czytaj więcej

Kazimierz Tymecki

2014.09.30

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 150ml
  • Dynia - 2 kg
  • Cynamon - 2 kawałki kory
  • Sok z cytryny - 1sztuka
  • Pomarańcza - 2 sztuki

Wykonanie

Dynie obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski i zalewamy wodą z octem proporcji 1:1 (musi być cała zanurzona) odstawiamy na 24 godziny. Odcedzamy. Zagotowujemy 2 litry wody dodajemy cukier, c...

Czytaj więcej

Beata Oberman

2014.09.30

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1/2 szklanki
  • Nasiona nasturcji - 25 dkg
  • Woda - 1/2 szklanki
  • Cukier - 10 dkg
  • Ziele angielskie - 5 sztuk

Wykonanie

Nasiona oczyścić, przebrać, opłukać, przesypać solą i odstawić na 24 godziny. Odcedzić sok. Składniki zalewy (woda z octem, pieprzem, zielem angielskim i estragonem) zagotować. Gorącym octem zalać nas...

Czytaj więcej

Zofia Stańczyk

2014.09.30

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Papryka - 4 sztuki
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 500ml
  • kiwi - 6 sztuk
  • Woda - 250 ml
  • Orzechy nerkowska - 20 dag

Wykonanie

Kiwi obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę myjemy i kroimy. Z wody, octu, cukru, miodu ziarenek jałowca, pieprzu i mięty robimy zalewę gotujemy ją dodajemy paprykę i orzechy i gotujemy 3 minuty. Nast...

Czytaj więcej

Beata Oberman

2014.09.30

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Gruszki -
  • Morele -
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1/2 litra
  • Brzoskwinie -
  • Śliwki -

Wykonanie

Składniki zalewy zagotować i gotować przez kwadrans. Gruszki obrać, podzielić na połówki (ćwiartki lub ósemki, jeśli są duże), i skropić obficie sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Morele i inne owo...

Czytaj więcej

Zofia Stańczyk

2014.09.30

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Pomidory - 2 kilogramy
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 200 ml
  • Cebula - 4 sztuki
  • Liść laurowy - kilka
  • Gorczyca - kilka ziarenek

Wykonanie

Pomidory myjemy, cebulę obieramy i kroimy w plastry. Do każdego słoika wkładamy liść laurowy, kilka ziarenek gorczycy oraz pieprzu. Następnie wkładamy pomidory oraz cebulę. Robimy zalewę z wody, soli,...

Czytaj więcej

Marcin Oberman

2014.09.30

1 komentarze

Ocena przepisu