WYSZUKAJ

FILTRUJ WG. KATEGORII

SORTUJ PRZEPISY

Główne składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1/2 szkl
  • Śliwki węgierki - 2 kg
  • Woda - 2 szkl
  • Cukier - 2 szkl
  • Goździki - kilka szt

Wykonanie

Dojrzałe lecz jędrne śliwki umyć w ciepłej wodzie z dodatkiem łyżeczki sody jadalnej, a następnie dobrze wypłukać w zimnej wodzie. Tylko przez takie mycie można pozbawić śliwki woskowego nalotu. Ułoży...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.11

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Gruszki - 1 kg
  • Ocet winny biały 6% JAMAR - 1 szkl
  • Cukier - 1 i 1/4 szkl
  • Woda - 1/2 szkl
  • Cynamon - szczypta

Wykonanie

Gruszki obrać, przekroić na połówki i wykroić gniazda nasienne. Chrzan zetrzeć na tarce do jarzyn. Ocet zagotować z wodą i przyprawami. Do octu włożyć gruszki i gotować około 15 minut, wyjąć i włożyć ...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.10

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Jabłka - 2 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1/3 szkl
  • Woda - 2 szkl
  • Cukier - 1,5 szkl
  • Skórka z cytryny - z 1 szt

Wykonanie

Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroić w ćwiartki lub krążki, skropić sokiem z cytryny, blanszować. Ułożyć owoce w słojach, dodać wszystkie przyprawy. Przygotować zalewę z wod...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.10

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1/3 szkl
  • Śliwki węgierki - 2 kg
  • Woda - 2 szkl
  • Cukier - 2 szkl
  • Sól - 1/2 łyżeczki

Wykonanie

Śliwki dokładnie myjemy. Marynować możemy zarówno w całości jak i połówkach. Do słojów z owocami dodać goździki, cynamon, pieprz, i ziele angielskie. Można dodać kawałeczek imbiru i szczyptę białej go...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.05

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Mirabelki - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 125 ml
  • Papryczka chili - trochę
  • Woda - 800 ml
  • Cukier - 800 g

Wykonanie

Mirabelki umyć, osuszyć i ułożyć w wyparzonych słoikach. Do słoików wrzucić przyprawy. Zagotować wodę z cukrem i szczyptą soli. Wlać ocet i znowu zagotować pod przykryciem. Do słoików wlać go...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.05

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet winny biały 6% JAMAR - 2 szkl
  • Dynia - 2 kg
  • Woda - 1,5 szkl
  • Cukier - 1 szkl
  • Imbir - 1 łyżka

Wykonanie

Obraną ze skóry i wypestkowaną dynię pokroić w kostkę. Wodę zagotować z octem i cukrem. Włożyć dynię, imbir i pieprz. Gotować ok. 15 minut. Dynię wyjąć z zalewy, ułożyć w słoikach. Zalewę zagotować i ...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.05

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szkl
  • Dynia - 2,0 kg
  • Cukier - 1,5 szkl
  • Woda - 2 l
  • Sól - 1 łyżeczka

Wykonanie

Dynie obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Wodę zagotować z cukrem, solą, goździkami i cynamonem. Wrzucić do wrzątku dynię i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut, aż zrobi się miękka. Wlać ocet, z...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.02

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Morele - 1,5 kg
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 2/3 szkl
  • Wanilia - 1 laska
  • Białe wino - 1 i 1/4 szkl
  • Cukier - 1 i 1/3 szkl

Wykonanie

Morele umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż i wyjąć pestki. Imbir obrać, opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Wanilię pokroić na kawałki. Wino i ocet zagotować z cukrem, miodem, imbirem, wanilią, goździk...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.02

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Melon - 1 kg
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1 szkl
  • Cukier - 1/3 szkl
  • Woda - 1/2 szkl
  • Cynamon - pół łyżeczki

Wykonanie

Melon obrać ze skóry, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Zagotować ocet z wodą, wrzucić kostki melona, gotować 5 minut. Zdjąć z ognia i zostawić na noc. Owoce odcedzić i włożyć do szklanego pojemnika. ...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.02

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Wiśnie - 2 kg
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 2 szkl
  • Cukier - 0,5 kg
  • Woda - 2 szkl
  • Goździki - kilka sztuk

Wykonanie

Wiśnie umyć i osuszyć, przełożyć do słoików. Ocet i wodę zagotować z cukrem, dodać goździki. Wiśnie zalać zalewą, uszczelnić i pasteryzować 20 minut.

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.02

1 komentarze

Ocena przepisu