WYSZUKAJ

FILTRUJ WG. KATEGORII

SORTUJ PRZEPISY

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 2 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 0,5 szklanki
  • Woda - 3 szklanki
  • Cukier - 1,5 szklanki
  • Sól - 3 łyżeczki

Wykonanie

Ogórki ostrugać, pokroić wzdłuż, wyjąć ziarno, układać w słojach, zalać zalewą. Pasteryzować 5 minut.

Czytaj więcej

Barbara Nawrocka

2014.09.02

0 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) -
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 0,5 litra
  • Woda - 3 litry
  • Cukier - 0,5 kg
  • Sól - 3 łyżki

Wykonanie

Ogórki wkładamy do słoi. Zalewamy zalewą. Pasteryzujemy 5 minut od zagotowania.

Czytaj więcej

Barbara Nawrocka

2014.09.02

0 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) -
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 0,5 szkanki
  • Gorczyca - szczypta na słoik
  • Pieprz czarny w ziarenkach - kilka sztuk na słoik
  • Ziele angielskie - kilka sztuk na słoik

Wykonanie

Ogórki po umyciu ustawić w słojach. Do każdego słoja dodać po szczypcie nasion gorczycy, po kilka ziarenek pieprzu i ziele angielskie, po 2-3 wiórki chrzanu, po 2 ząbki czosnku, koper razem z nasionam...

Czytaj więcej

Krystyna Goldeman

2014.09.02

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 1,5 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Cebula - 1 szt.
  • Gorczyca - 30 g
  • Woda - 1 litr

Wykonanie

Układamy plaster cebuli na dno każdego słoika. W ogórkach obcinamy plasterki z góry i z dołu, następnie kroimy ogórka na 4 części. Wkładamy pionowo do słoika i na wierzch wsypujemy pół łyżeczki gorczy...

Czytaj więcej

Hanna Grajewska

2014.09.02

0 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) -
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1/2 litra
  • Cukier - 1/2 kg
  • Woda - 1 1/2 litra
  • Sól - 2 łyżki

Wykonanie

Ocet, cukier i wodę zagotować. Ogórki obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki. Wykroić nasionka. Posolić 2 łyżkami soli i odstawić na 2 godziny. Po 2 godzinach ogórki odsączyć. Do słoików poukładać przypr...

Czytaj więcej

Katarzyna Niszcz-ciborowska

2014.09.01

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 2 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Musztarda - 4 łyżki
  • Woda - 4 szklanki
  • Cukier - 1 szklanka

Wykonanie

Zagotować wodę, cukier, sól, musztardę i ocet. Ogórki pokroić wzdłuż na połówki. Do słoików włożyć 1 ząbek czosnku, ziele angielskie, listek laurowy. Włożyć ogórki. Zalać gorącą zalewą. Pasteryzować...

Czytaj więcej

Katarzyna Niszcz-ciborowska

2014.09.01

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) -
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Woda - 1 litr
  • Cukier - 1 i 1/3 szklanki
  • Sól - 3 łyżeczki

Wykonanie

Zagotować wodę, ocet, cukier, musztardę i sól a następnie wystudzić. Ogórki obrać i pokroić w ćwiartki. Do słoików włożyć listek laurowy, ziele angielskie oraz pokrojone ogórki. Zalać zimną marynatą...

Czytaj więcej

Katarzyna Niszcz-ciborowska

2014.09.01

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 2,5 kg
  • Ocet winny biały 6% JAMAR - 1,5 szklanki
  • Cebula - 2 duże
  • Sól - 2 łyżki
  • Cukier - 1,5 szklanki

Wykonanie

Ogórki umyć i pokroić w ćwiartki. Cebule pokroić w półksiężyce; te dwa składniki wymieszać z solą i odstawić na 3 godziny. Pozostałe składniki razem dokładnie wymieszać i dodać ogórki z cebulą wraz z ...

Czytaj więcej

Katarzyna Kobielusz

2014.09.01

1 komentarze

Ocena przepisu

Ogórki

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) -
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 375 ml
  • Sól - 5 łyżek
  • Cukier - 7 łyżek
  • Woda - 2,5 l

Wykonanie

Podane składniki zalewy zagotowujemy a następnie zalewamy przygotowane i ułożone w słoikach ogórki wraz z przyprawą do korniszonów. Pasteryzujemy ok. 10-15 minut.

Czytaj więcej

Małgorzata Osojca

2014.08.31

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 3 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 2 szklanki
  • Miód - 3 łyżki
  • Woda - 4 szklanki
  • Cukier - 4 szklanki

Wykonanie

Ogórki obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, posolić i odstawić na 1 godzinę, żeby zmiękły. Ściśle ułożyć w słoikach, zalać zalewą, zakręcić i pasteryzować 15 min. Zalewa:4 szklanki wody, 4 szklanki...

Czytaj więcej

Wioletta Tybura-nykiel

2014.08.28

1 komentarze

Ocena przepisu