WYSZUKAJ

FILTRUJ WG. KATEGORII

SORTUJ PRZEPISY

Główne składniki

  • Podgrzybki - 1 kg
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1,5 szkl
  • Oliwa z oliwek - 1/2 szkl
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Pieprz czerwony - 3 ziarna

Wykonanie

Grzyby dokładnie umyć, przyciąć trzony, czosnek obrać i drobno posiekać. W głębokim rondlu wymieszać wszystkie składniki i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. Tak przygotowane ...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.10

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Pieczarki - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 3/4 szkl
  • Woda - 4 szkl
  • Liść laurowy - 4 szt
  • Pieprz czarny - 10 ziaren

Wykonanie

Pieczarki obrać i odciąć korzonki. Zagotować wodę z przyprawami, gdy przestygnie wlać ocet i zagotować ponownie. Do wrzątku dodać pieczarki, przykryć i na wolnym ogniu gotować, aż będą miękkie, ok. 30...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.10

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Papryka - 1 szt
  • Ocet winny biały 6% JAMAR - 1 szkl
  • Kurki - 1 kg
  • Cebula - 1 szt
  • Cukier - 3 łyżki

Wykonanie

Przygotowane grzyby zalać osoloną i zakwaszoną wodą i gotować do chwili, aż opadną na dno garnka. Paprykę pokroić w paski, cebulę w cienkie plasterki. Dołożyć paprykę i cebulę, gotować 10 minut. Wyjąć...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.10

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 250 ml
  • Prawdziwki - 1 kg
  • Woda - 750 ml
  • Cukier - 3 łyżki
  • Sól - 2 łyżeczki

Wykonanie

Zagotowujemy wodę z octem, ziołami, cukrem, solą, goździkami, pieprzem, czosnkiem, gorczycą, obraną cebulą i listkiem laurowym. Odcinamy nóżki prawdziwków, główki czyścimy, wkładamy do wrzącej zalewy,...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.10

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Grzyby leśne - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1/2 szkl
  • Woda - 5 szkl
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Cebula - 1 szt

Wykonanie

Oczyszczone i umyte grzyby wrzucić do osolonej i zakwaszonej wody, dodać cebulę pokrojoną w krążki i gotować tak długo aż opadną na dno garnka. Odcedzić, odsączyć na sicie. Zagotować wodę w przyprawam...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.10

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Podgrzybki - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 2/3 szkl
  • Papryka - 2 szt
  • Olej słonecznikowy - 2/3 szkl
  • Cukier - 2 łyżki

Wykonanie

Grzyby oczyścić, skrócić trzony, zalać wodą i posolić. Gotować 10 minut w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną przegotowaną wodą. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w piórka, paprykę oczyścić i pokro...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.10

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1/2 szkl
  • Marchewka - 1 szt
  • Maślaki - 1 kg
  • Cebula - 1 szt
  • Ziele angielskie - kilka ziaren

Wykonanie

Grzybki dokładnie oczyścić umyć i gotować przez 20 minut w mocno osolonym wrzątku. Odsączyć, włożyć do dużego słoja. Przygotować zalewę w proporcjach ¼ octu i ¾ wody. Posolić. Zakręcić i odstawić na 1...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.09

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet winny biały 6% JAMAR - 1,5 szkl
  • Papryczka chili - 2 szt
  • Kurki - 1 kg
  • Woda - 5 szkl
  • Cebula - 3 szt

Wykonanie

Obrane i oczyszczone grzyby zamoczyć na pół godziny w mocno osolonej wodzie, włożyć do gotującej się, lekko osolonej wody i gotować, dopóki grzyby nie opadną na dno garnka. Paprykę pokroić w paski, ce...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.09

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szkl
  • Kurki - 1 kg
  • Woda - 2 szkl
  • Sól - trochę
  • Ziele angielskie - trochę

Wykonanie

Kurki oczyścić z piasku, umyć, opłukać. Do marynowania wybierać mniejsze kurki, przy większych kurkach przyciąć trzony, obgotować około 15 minut w osolonym wrzątku, osączyć, włożyć do słoików. ...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.09

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Grzyby leśne - 750 g
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szkl
  • Marchewka - 4 szt
  • Cebulka - 6 szt
  • Kalafior - 4 różyczki

Wykonanie

Obrane, oczyszczone i umyte grzyby wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować z dodatkiem 2 cebul do czasu, aż grzyby opadną na dno garnka. Grzyby wyjąć i osączyć, a cebule odrzucić. Obrane warzywa po...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.09

1 komentarze

Ocena przepisu