WYSZUKAJ

FILTRUJ WG. KATEGORII

SORTUJ PRZEPISY

Główne składniki

  • Papryka - 1/2 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Papryczka chili - 3 sztuki
  • Buraki - 3 kg
  • Cebula - 1/2 kg

Wykonanie

Buraki umyć, ugotować w skórce, następnie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę i papryczki chili oczyścić, umyć i pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w piórka. W dużym naczyniu zagotować...

Czytaj więcej

Lucyna Konior

2014.10.10

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Kurki - 1 kg.
  • Woda - 3 szklanki
  • Cukier - 1/4 szklanki
  • Sól - 2 łyżki

Wykonanie

Kurki dokładnie oczyścić i opłukać. Zagotować wodę i posolić. Wrzucić do wrzątku grzyby i gotować ok. 10 minut. W tym czasie przygotować zalewę. Cebulki obrać i przekroić na pół. W drugim garnku ocet...

Czytaj więcej

Lucyna Konior

2014.10.09

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Papryczka chili - po jednej do słoika
  • Cukinia - 2,5 - 3 kg.
  • Woda - 4 szklanki
  • Cebula - 4 szt.

Wykonanie

Cukinie umyć, obrać i pokroić w większe kostki (kroimy tylko twardą część cukinii, tę bez pestek) Cebulę obrać, przekroić na pół lub ćwiartki. W naczyniu przygotować zalewę: zagotować wodę z octem, ...

Czytaj więcej

Lucyna Konior

2014.10.08

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Czosnek -
  • Miód - 2 łyżki
  • Cukier - 2 czubate łyżki
  • Sól - 2 czubate łyżki

Wykonanie

Czosnek należy obrać, ząbki ułożyć. Wsypać po pół łyżeczki ziół na słoiczek. Zalewę z pozostałych składników zagotować i zalać czosnek. Pasteryzuję 10 minut.

Czytaj więcej

Marta Madeja

2014.10.01

2 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szkl
  • Buraki - 1 wiaderko 10 l
  • Woda - 1 szkl
  • Cukier - 1,5 szkl
  • Sól - 1,5 łyżki

Wykonanie

Składniki zalewy zagotować ostudzić i wlać do startych na grubej tarce buraczków wymieszać i włożyć do słoikow.Zagotować krótko tak aby słoik złapał.

Czytaj więcej

Grażyna Maleyka

2014.09.30

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Papryka - 2 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Czosnek - kilka ząbków
  • Woda - 5 szklanek
  • Cukier - 1/2 szklanki

Wykonanie

Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą i gotujemy, po czym studzimy. W tym czasie: paprykę myjemy, oczyszczamy z pestek, kroimy pionowo wzdłuż na kawałki. Układamy w (przygotowanym do pasteryzacj...

Czytaj więcej

Marta Madeja

2014.09.30

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 2,5 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Cebula - 5 sztuk
  • Natka selera - z 1 korzenia selera
  • Woda - 1 litr

Wykonanie

Ogórki obrać ze skórki i pokroić w słupki(małe na pół a większe na 4 części).Na dno słoików wkładamy liście selera na to kładziemy 2 lub 3 krążki obranej cebuli.Wkładamy pionowo dosć ciasno obrane og...

Czytaj więcej

Grażyna Maleyka

2014.09.30

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 0,5 litra
  • Śliwki węgierki - 3 kg
  • Woda - 0,5 litra
  • Cukier - 500g
  • Goździki - kilka szt

Wykonanie

W pierwszej kolejności należy zagotować składniki na zalewę: ocet z wodą, cukier i goździki. Stopniowo do wrzącej zalewy wkładamy po kilka śliwek ( podczas zakupu starajmy się wybierać twarde, będą sm...

Czytaj więcej

Marta Madeja

2014.09.30

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Pomidory - 1,5 kg
  • Papryczka chili - 1 szt.
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 3-6 łyżek
  • Papryka czerwona - 2 szt.
  • Cebula - 2 szt.

Wykonanie

Pomidory i paprykę umyć, osuszyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne z ogonkiem, pokroić w kostkę. Pomidory przekroić na połówki, wyciąć zdrewniałe części, pokroić na kawałki. Warzywa przełożyć do garn...

Czytaj więcej

Kasia Jastrzębska

2014.09.30

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Gruszki - 2kg
  • Ocet winny biały 6% JAMAR - 3 szklanki
  • Cukier - 1kg
  • Woda - 2 szklanki
  • Cynamon - 1 laska

Wykonanie

Należy w pierwszej kolejności zagotować wszystkie składniki na zalewę. Następnie obrać gruszki, pokroić w ćwiartki, oczyścić z nasion i przełożyć do naczynia. Owoce skrapiamy delikatnie octem (lub kro...

Czytaj więcej

Marta Madeja

2014.09.30

1 komentarze

Ocena przepisu