WYSZUKAJ

FILTRUJ WG. KATEGORII

SORTUJ PRZEPISY

Główne składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Dynia - 1,5 kg
  • Cukier - 0,5kg
  • Woda - 4 szklanki
  • Goździki - według uznania

Wykonanie

Dynię i cytrynę pokroić w kostkę, zalać przegotowanym octem z wodą (1 szkl. octu + 4 szklanki wody), odstawić na 24 godziny. Odlać ocet. Odsączyć na sicie. Z cukru i 1/3 litra wody ugotować syrop, w...

Czytaj więcej

Małgorzata Wolska

2014.09.30

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Papryka - 4 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1/4 l
  • Cukier - 1 szklanka
  • Olej słonecznikowy - 1 szklanka
  • Sól - 2 płaskie łyżeczki

Wykonanie

Paprykę umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć białe włókna. Zalewę zagotować, włożyć paprykę i gotować 4 minuty (dokładnie od momentu zagotowania). Paprykę ułożyć w słojach i zalać wrzącą zalewą. Brzegi s...

Czytaj więcej

Wiesława Pluta

2014.09.29

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Papryka - 0,5 kg
  • Ocet balsamiczny 6% JAMAR - 160 ml
  • Gruszki - 3 szt
  • Buraki - 1,5 kg
  • Liść laurowy - 3 szt

Wykonanie

1. Buraki ugotować. Następnie obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 2. Do garnka wlać ocet, wodę, sól, cukier, liście laurowe i ziela angielskie. Zagotować. 3. Gruszki obrać. Następnie pokroić....

Czytaj więcej

Jadiwga Tyrańska

2014.09.29

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Papryczka chili - 40 dag
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Papryka czerwona - 3 kg
  • Cukier - 50 dag
  • Olej słonecznikowy - 0,5 litra

Wykonanie

Zmielić paprykę czerwoną i ostrą w maszynce do mięsa. Dodać sól, cukier, olej. Gotować 15 minut mieszając. Dodać ocet, przecier pomidorowy, czosnek wyciśnięty, liście laurowe. Gotować przez 15 minut. ...

Czytaj więcej

Anna Gać

2014.09.28

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Papryczka chili - 30 dag
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Buraki - 3 kg
  • Papryka czerwona - 50 dag
  • Cukier - 1 szklanka

Wykonanie

Buraki ugotować. Zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Zagotować zalewę z octu, oleju, cukru, soli i pieprzu. Do gotującej się zalewy dodać papryki i gotować 1...

Czytaj więcej

Anna Gać

2014.09.28

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1/4 szklanki
  • Seler korzeniowy - 1 sztuka
  • Ananas - 0,5 sztuki
  • Woda - 1 szklanka
  • Cukier - 2 łyżki

Wykonanie

Seler obieramy, kroimy w kostkę, tak samo postępujemy z ananasem. Wkładamy do naczynia i zalewamy składnikami marynaty. Gotujemy do uzyskania miękkości składników (około 15 min) Następnie przekładamy ...

Czytaj więcej

Krystyna Broniec

2014.09.28

0 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR -
  • Dynia - 1,5 kg
  • Cukier - 1 kg
  • Woda - 2 szklanki
  • Goździki -

Wykonanie

Dynię obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Zalać octem 6% na 24 godziny. Ugotować syrop z cukru, wody, dodać goździki/cynamon. Włożyć dynię i gotować na małym ogniu do uzyskania szklistości. Następnie ...

Czytaj więcej

Halina Brzozowska

2014.09.28

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Papryka - 1,5kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 0,5l
  • Buraki - 5kg
  • Cebula - 1,5kg
  • Woda - 0,5l

Wykonanie

Buraki ugotować, zetrzeć na grubym oczku. Cebule i paprykę pokroić w kostkę posolić i odstawić na 2 godz. Wymieszać składniki . Przygotować zalewę z wody,octu, cukru, soli, liści laurowych i ziela ang...

Czytaj więcej

Danuta Baumel

2014.09.28

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Szpinak - 2 kg
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 2-3 łyżeczki
  • Czosnek - 5 ząbków
  • Cebula - 2 średnie sztuki
  • Masło - 50 g

Wykonanie

Rozdrabniamy świeży szpinak. Na patelni na masełku podsmażamy drobno pokrojony czosnek i cebulkę. Następnie dodajemy szpinak i wszystko dusimy na lekkim ogniu ciągle mieszając. Pod koniec przyprawiamy...

Czytaj więcej

Joachim Tkaczyk

2014.09.28

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 0,5 litra
  • Buraki - 7 kg
  • Papryka czerwona - 1 kg
  • Cebula - 7 dużych sztuk
  • Olej słonecznikowy - 0.5 litra

Wykonanie

Buraki ugotować, obrać , zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.Paprykę i cebulę pokroić w drobne paski. Wszystkie warzywa wymieszać ,zalać zalewą przygotowaną z octu,oleju,cukru i soli. Zagotować i gorąc...

Czytaj więcej

Stanisław Gajowniczek

2014.09.27

1 komentarze

Ocena przepisu