WYSZUKAJ

FILTRUJ WG. KATEGORII

SORTUJ PRZEPISY

Główne składniki

  • Gruszki - 2 kg
  • Sok ananasowy - 1 szklanka
  • Cukier - 1,8 kg

Wykonanie

Gruszki najlepiej dojrzałe obieramy, usuwamy gniazda nasienne i rozdrabniamy. Do garnka wlewamy sok, wkładamy owoce, mieszamy i dodajemy cukier. Wszystko zagotowujemy i na małym ogniu gotujemy do uzys...

Czytaj więcej

Beata Skolimowska

2014.08.14

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1/2 szkl
  • Śliwki węgierki - 2 kg
  • Wino czerwone wytrawne - 2 szkl
  • Cukier - 2 szkl
  • Ziele angielskie - 5 szt.

Wykonanie

Umyte śliwki nakłuć żeby nie pękała skórka. W rondlu zagotować ocet, wino i przyprawy, zdjąć z ognia, dodać liście porzeczki i śliwki. Zaparzać pod przykryciem. Po kilku godzinach zlać marynatę i pono...

Czytaj więcej

Marek Nieżurawski

2014.08.12

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Winogrona - 600 g
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 2 szklanki
  • Papryka czerwona - 5 sztuk
  • Woda - 2 szklanki
  • Miód - 1 szklanka

Wykonanie

Warzywa i owoce umyć i osuszyć. Z papryk wykroić szypułki i ostrożnie usunąć gniazda nasienne oraz błony. Wodę zagotować z przyprawami, włożyć papryki, gotować 5 minut. Wyjąć papryki, dodać miód i oce...

Czytaj więcej

Małgosia Kwiatkowska

2014.08.07

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Gruszki -
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Woda - 3 szklanki
  • Goździki - 15 sztuk
  • Cukier - 5 łyżek

Wykonanie

Do słoika włożyć gruszki. Zalewę z: octu, wody, cukru i goździków zagotować po czym zalać do słoików i gotować 15min.

Czytaj więcej

Karolina Kaniuk

2014.08.06

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Gruszki - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR -
  • Wanilia - 1 laska
  • Papryczka chili - 15 dag
  • Rozmaryn - 1 gałązka

Wykonanie

Gruszki obrać. Skórki ugotować w 2 szklankach wody. Dodać cukier wanilię, gruszki i umyte papryczki. Gotować aż owoce będą szkliste. Gruszki i papryczki przełożyć do słoja dodać rozmaryn. Syrop odcedz...

Czytaj więcej

Elżbieta Wawer

2014.08.05

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Winogrona - 45 g
  • Ocet winny biały 6% JAMAR - 250 ml
  • Cynamon - laska 1szt
  • Cukier - 1 szklanka
  • Gorczyca - 1,5 łyzeczki

Wykonanie

Winogrona umyć i osuszyć, nożem delikatnie odciąć końcówki od strony łodyg. Owoce przełożyć do 2 słoiczków. Pozostałe składniki doprowadzić do wrzenia i ostudzić. Powstałą marynatą równomiernie zalać ...

Czytaj więcej

Milena Bieda

2014.08.05

0 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1 szklanka
  • Skórka z arbuza - 6 szklanek
  • Woda - 3 litry (12 szklanek)
  • Cukier - 2 szklanki
  • Sól - 3/4 szklanki

Wykonanie

Usunąć różowy miąższ oraz cienką warstwę zielonej skórki i pokroić w kostkę o wymiarach ok. 1,5 x 1,5 cm. W dużym naczyniu rozpuścić sól w zimnej wodzie, dodać skórki, w razie potrzeby uzupełnić wodę,...

Czytaj więcej

Jowita Sapała

2014.08.03

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Agrest - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Woda - 2 szklanki
  • Cukier - 40 dag
  • Liść laurowy - 1 szt.

Wykonanie

Dojrzały agrest oczyścić z szypułek, przepłukać, osączyć i wsypać do słoików. Pozostałe składniki zagotować, ostudzić, przecedzić i zalać agrest. Słoiki szczelnie zakręcić, pasteryzować ok. 25 minut,...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.07.11

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Gruszki - 3 sztuki
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1/4 szklanki
  • Kwiat chabru (same płatki) - 20 sztuk
  • Woda - 1 1/2 szklanki
  • Sok z cytryny - 1 łyżka

Wykonanie

Gruszki oczyścić i pokroić w ósemki. Gotować przez minutę w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Następnie ułożyć w słoiczkach, dodać kwiaty chabru, goździki i skórkę cytrynową. Wodę zagotować z octem, ...

Czytaj więcej

Jolanta Węgrzyn

2014.06.24

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Morele - 10 sztuk
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1/8 szklanki
  • Kwiat chabru (same płatki) - 15 sztuk
  • Skórka z cytryny - szczypta
  • Woda - 1 szklanka

Wykonanie

Morele przekroić na pół, usunąć pestki. Następnie włożyć do słoiczków, dodać kwiaty chabru i startą skórkę cytrynową. Ocet z wodą zagotować. Dodać miód i cukier. Zalać owoce. Pasteryzować 45 minut. ...

Czytaj więcej

Jolanta Węgrzyn

2014.06.24

1 komentarze

Ocena przepisu