WYSZUKAJ

FILTRUJ WG. KATEGORII

SORTUJ PRZEPISY

Główne składniki

  • Gruszki - 300 g
  • Ocet winny biały 6% JAMAR - 50 ml
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1 Łyżka stołowa
  • Daktyle - 25 g
  • Figi - 25 g

Wykonanie

Przygotowujemy 2 słoiki 250ml Gruszki, cebulę obrać ,pokroić wraz z suszonymi owocami w drobną, nieregularną kosteczkę. Wszystkie składniki, octy,sok i przyprawy korzenne wymieszać w rondlu z cukrem...

Czytaj więcej

Szymon Grzywa

2014.09.02

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 3/4 szklanki
  • Nasiona nasturcji - 1 kg
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Tymianek - 1 gałązka
  • Oregano - 1 gałązka

Wykonanie

W garnku zagotuj 1 litr wody. Dodaj ocet i wszystkie przyprawy. Nasturcję umyj, ułóż w słoikach mniejszych. Kiedy zalewa się ostudzi, trzeba wyjąć ziarna ziela angielskiego. Zalewamy nasturcje w słoik...

Czytaj więcej

Krystyna Goldeman

2014.09.02

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 3/4 litra
  • Gorczyca - 25 dag
  • Olej słonecznikowy - 1 łyżka
  • Goździki - 3 sztuki
  • Skórka z cytryny - 1 sztuka

Wykonanie

Ziarna gorczycy lekko rozgniatamy. Ocet gotujemy z cukrem i przyprawami zmiażdżonymi w moździerzu. Odcedzamy i gorącym wolniutko zalewamy gorczycę, mieszając. Ucieramy do uzyskania odpowiedniej konsy...

Czytaj więcej

Krystyna Goldeman

2014.09.02

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Pomidory - 2 kg
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 3/4 szklanki
  • Jabłka - 1/2 kg
  • Por - 1/2 kg
  • Marchewka - 1/2 kg

Wykonanie

Obrane owoce i warzywa mielimy w malakserze, dodajemy przyprawy, cukier, ocet. Odstawiamy na dobę w szklanym naczyniu. Gotujemy masę na maleńkim ogniu ok. 3 godziny aż masa zgęstnieje. Przecieramy pr...

Czytaj więcej

Krystyna Goldeman

2014.09.02

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 125 ml
  • Marchewka - kilka krążków
  • Ryby słodkowodne - 1 kg
  • Białe wino - 125 ml
  • Woda - 250 ml

Wykonanie

Cebulę smażymy na oleju. Smażymy ryby. Zagotowujemy wodę z pokrojonymi w krążki warzywami. Dodajemy cebulę, wlewamy ocet i wino. Na końcu dajemy zioła, cukier, sól do smaku. Po zagotowaniu zdejmujemy ...

Czytaj więcej

Krystyna Goldeman

2014.09.02

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet balsamiczny 6% JAMAR - łyżka stołowa
  • Papryczka chili - 200 g
  • Czosnek - 3 duże ząbki
  • Cukier - łyżka stołowa
  • Woda - 1,5 szkl

Wykonanie

Z umytych papryczek (chilli, jalapeno, lub świeżych czuszek) odcinamy zielone szypułki-wyrzucamy. Papryczki wraz z pestkami wrzucamy do robota kuchennego i rozdrabniamy na jednolitą masę. Przekładamy...

Czytaj więcej

Szymon Grzywa

2014.09.01

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 175 ml
  • Ocet balsamiczny 6% JAMAR - 25 ml
  • Suszone pomidory - 20 g
  • Cukier - 20 g
  • Musztarda - 20 g

Wykonanie

Wszystkie składniki oprócz oleju wrzucamy do malaksera/blendera miksujemy 10 min. Wlewamy olej strumyczkiem nie przerywając blendowania. Całość miksujemy jeszcze 2 min i gotowe. Przechowujemy w lodówc...

Czytaj więcej

Szymon Grzywa

2014.09.01

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet winny czerwony 6% JAMAR - 0,5 łyżki
  • FIlet z indyka - 300 g
  • Konfitura figowa - 1,5 łyżki
  • Miód - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 2 łyżki

Wykonanie

Filet z indyka płuczemy i przekładamy do torebki foliowej. W rondelku łączymy składniki marynaty i doprowadzamy do wrzenia, następnie wlewamy do torebki z indykiem. Wkładamy do lodówki na całą noc. P...

Czytaj więcej

Ewa Kozyra

2014.09.01

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Ryba filet -
  • Cukier - 2 łyżeczki
  • Woda - 3 szklanki
  • Liść laurowy - 1 liść laurowy

Wykonanie

Wodę, ocet, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cukier i cebule pokrojoną w plastry zagotować i gotować 2 min. Dobrze wystudzić. Zimną rybę smażoną ułożyć w słoiku i zalać zimną zalewą. Całoś...

Czytaj więcej

Wioletta Tybura-nykiel

2014.08.28

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1/4 szklanki
  • Skrzydełka kurczaka - 1 kg
  • Sos sojowy - 3 łyżki
  • Cukier - 3/4 szklanki
  • Woda - 3 łyżki

Wykonanie

Skrzydełka oprószyć w mące i podsmażyć na oleju . Następnie przełożyć do brytfanki . Zrobić zalewę z pozostałych składników do pełnego rozpuszczenia cukru i wlać do brytfanki. Piec ok. 30min. W tempe...

Czytaj więcej

Agnieszka Karłowicz

2014.08.26

1 komentarze

Ocena przepisu