WYSZUKAJ

FILTRUJ WG. KATEGORII

SORTUJ PRZEPISY

Główne składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1/2 szklanki
  • Rydze - 5 litrów
  • Woda - 1/2 szklanki
  • Olej słonecznikowy - 1/2 szklanki
  • Cebula - 4 sztuki

Wykonanie

Rydze oczyścić, pokroić na ćwiartki, gotować przez 15 minut w wodzie z 1 łyżką soli. Odcedzić i opłukać zimną wodą. Cebulę smażyć na oleju przez 20 minut, dodać przecier pomidorowy. Ocet zagotować z w...

Czytaj więcej

Jolanta Węgrzyn

2014.06.25

2 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szkl
  • Kurki - 1 kg
  • Cebula dymka - 100 g
  • Cukier - 1/4 szkl
  • Gorczyca - 1 łyżka

Wykonanie

Kurki dokładnie oczyścić. Szalotki obrać. Grzyby, szalotki i przyprawy zalać małą ilością wrzątku, dodać łyżeczkę soli, gotować ok. 10 minut. Odcedzić, zachować przyprawy. Ocet wymieszać z pó...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.11

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Pieczarki - 0,5 kg
  • Ocet winny biały 6% JAMAR - 200 ml
  • Cebula dymka - 3 szt
  • Estragon - 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka

Wykonanie

Wypłukać pieczarki, podgrzać oliwę na patelni. Na gorącą wrzucić pieczarki, przyprawić solą i pieprzem, smażyć kilka minut na dużym ogniu. W międzyczasie pokroić szalotki wzdłuż na cienkie pa...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.11

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szkl
  • Maślaki - 2 kg
  • Woda - 3 szkl
  • Liść laurowy - 8 szt
  • Ziele angielskie - trochę

Wykonanie

Grzyby dokładnie umyć i oczyścić. Następnie obgotować w osolonej wodzie przez 5-7 minut od zagotowania. Odcedzić, wkładać do słoików i zalać zalewą. Zalewa: 3 szklanki wody zmieszać ze szklan...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.11

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szkl
  • Koźlarze - 90 dag
  • Suszone pomidory - 100 g
  • Pieprz czarny - 1/2 łyżeczki
  • Liść laurowy - 1 szt

Wykonanie

Grzyby wkładamy na 20 minut do wrzącej, osolonej wody. Cedzimy, wkładamy do słoików. Ocet gotujemy z taka samą ilością wody, czosnkiem, pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami, ziarenkami pieprzu, ce...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.11

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Grzyby leśne - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szkl
  • Cebula - 1 szt
  • Sól - 2 łyżki
  • Woda - 5 szkl

Wykonanie

Przebrane grzyby pokroić na kawałki. Umyte grzyby obgotować w osolonej wodzie z dodatkiem cebuli pokrojonej w ćwiartki. Grzyby osączyć i przelać przegotowaną wodą. Przygotować zalewę - wodę ugotować z...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.11

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet winny biały 6% JAMAR - 300 ml
  • Prawdziwki - 1 kg
  • Białe wino - 300 ml
  • Oliwa z oliwek - 300 ml
  • Sól - trochę

Wykonanie

Prawdziwki czyścimy i kroimy na mniej więcej równe kawałki. Zagotowujemy wino z octem, oliwą, szczyptą soli i ziarenkami pieprzu. Wkładamy grzyby, gotujemy 3 minuty na małym ogniu. Grzyby osączamy i w...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.11

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Grzyby leśne - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 250 ml
  • Woda - 750 ml
  • Sól - 1,5 łyżeczki
  • Cukier - 1 łyżka

Wykonanie

Grzyby oczyścić, umyć, posegregować wg gatunku i wielkości. Duże pokroić, na mniejsze kawałki, małe zostawić w całości. Zagotować wodę z solą (1 łyżeczka na 1 litr). Włożyć grzyby, gotować 20 minut. O...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.11

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet winny biały 6% JAMAR - 200 ml
  • Rydze - 1 kg
  • Sól - 4 łyżki
  • Cukier - 4-5 łyżek
  • Miód - 1 łyżka

Wykonanie

Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, na wrzątek włożyć grzyby. Po 5 minutach odcedzić, osączyć i ostudzić. Zagotować 2 litry wody na marynatę. Dodać ocet, sól, cukier, miód i goździki. Got...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.10

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Podgrzybki - 0,5 kg
  • Ocet winny biały 6% JAMAR - o,5 l
  • Papryczka chili - 3 szt
  • Woda - 0,5 l
  • Czosnek - 3 ząbki

Wykonanie

Grzyby oczyścić. Zagotować ocet z wodą i solą, włożyć grzyby, czosnek, chilli, gotować 10 minut, odcedzić. Grzyby, czosnek i chilli układamy na czystej ściereczce lub papierowym ręczniku i czekamy, aż...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.10

1 komentarze

Ocena przepisu