WYSZUKAJ

FILTRUJ WG. KATEGORII

SORTUJ PRZEPISY

Główne składniki

  • Pomidory - 3 sztuki
  • Ogórki (długie) - 1 sztuka
  • Ocet winny biały 6% JAMAR - 2 łyżki
  • Papryka - 1 sztuka
  • Cebula fioletowa - 1 sztuka

Wykonanie

Na początku sparzyć pomidory i obrać ze skórki. Pokroić w grubą kostkę lub ćwiartki. Obrać ogórki i pokroić w plasterki, pokroić paprykę w kostkę lub cienkie paseczki, cebulę obrać i pokroić w pióra.....

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.12.01

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Marchewka - 2 sztuki
  • Ocet winny biały 6% JAMAR - 1 1/2 łyżki
  • Kapusta biała -
  • Cebula - 2 sztuki
  • Cukier - 1/3 szklanki

Wykonanie

Posiekać kapustę i marchewkę, przesypać do dużej miski. Drobno posiekać cebulę. Wymieszać dodatki - cukier puder, pieprz, sól, ocet, majonez i sok z cytryny. Połączyć z warzywami i dokładnie wymieszać...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.12.01

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1,5 szklanki
  • Jabłka - 1 kg
  • Kapusta czerwona - 4 kg
  • Cebula - 0,5 kg
  • Woda - 1,5 szklanki

Wykonanie

Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w półplasterki - całość posolić i zostawić na ok. 2-3h. Następnie odlać nadmiar wody z kapusty. Ugotować zalewę (woda, ocet, cukier, przyprawy) wrzucić do niej kapu...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.11.19

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Patisony - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 0.5 szklanki
  • Woda - 1 litr
  • Cukier - 4 czubate łyzki
  • Sól - 1 łyżka

Wykonanie

Małe patisony układamy w dużych słoikach przekładamy koprem chrzanem i przyprawami. Wodę gotujemy z cukrem solą i octem i zalewamy patisony zakręcamy słoik i pasteryzujemy około 15 minut.

Czytaj więcej

Elżbieta Wawer

2014.11.04

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Patisony - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 0.5 szklanki
  • Woda - 1 litr
  • Sól - 1 duża płaska łyżka
  • Cukier - 3 łyżki

Wykonanie

W każdy słoik wkładamy po listku laurowym pieprz czarny, ziele angielskie i gorczycę, następnie układamy male patisony.Wodę gotujemy z solą cukrem i octem izalewamy słoiki. Zakręcamy i pasteryzować ...

Czytaj więcej

Elżbieta Wawer

2014.11.04

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Grzyby leśne - 600 g
  • Ocet balsamiczny 6% JAMAR - 75 ml
  • Cebula - 2 sztuki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Rozmaryn - 1 gałązka

Wykonanie

Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać. Grzyby dokładnie oczyścić. Rozmaryn opłukać i posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić grzyby, cebulę, czosnek i rozmaryn. Podsmażyć, mieszając...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.10.28

2 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 500 ml
  • Buraki - 6kg
  • Cukier - 2 szklanki
  • Sól - 2 lyżli
  • Chrzan korzeń - 3 łyżki

Wykonanie

Buraki ugotuj, ostudź, obierz. Następnie zetrzyj na drobnych ostrych oczkach, dodaj składniki porządnie wymieszaj aby składniki się rozpuściły i połączyły. Następnie odstaw do zimnego miejsca na 12 go...

Czytaj więcej

Kinga Nurkowska

2014.10.23

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Śledzie - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Woda - 3 szklanki
  • Sól - 1 płaska łyżeczka
  • Cukier - około 2 łyżek

Wykonanie

Płaty wymoczyć w wodzie. Z wody octu i przypraw zagotować zalewę, wystudzić. Wymoczone śledzie rozłożyc na desce i posmarować cienko musztardą na to położyć pasek korniszona cebuli i papryki. Zwinąc i...

Czytaj więcej

Elżbieta Wawer

2014.10.16

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Papryka - 5 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1/2 l
  • Woda - 2 l
  • Olej słonecznikowy - 1 szklanka
  • Cukier - 35 dkg

Wykonanie

Paprykę umyć, usunąć gniazda z nasionami, podzielić przecinając wzdłuż na szerokie paski − wg. uznania. Wszystkie składniki oprócz czosnku zagotować. Do gotującej się zalewy wkładać partiami paski pap...

Czytaj więcej

Lucyna Konior

2014.10.14

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 2 kg.
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 2 szklanki
  • Sól - 1/2 szklanki
  • Koper - parę galązek
  • Czosnek - 1 - 2 główki

Wykonanie

Ogórki dokładnie umyć i pociąć wzdłuż na cienkie plastry. Zalać ok. 2 l wody z dodatkiem 1/2 szklanki soli. Odstawić na 3 - 4 godziny. Słoiki wyparzyć i włożyć do nich po 1 - 2 ząbki czosnku i gałązk...

Czytaj więcej

Lucyna Konior

2014.10.13

1 komentarze

Ocena przepisu