WYSZUKAJ

FILTRUJ WG. KATEGORII

SORTUJ PRZEPISY

Główne składniki

  • Morele - 0,5 kg
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 150 ml
  • Śliwki - 0,5 kg
  • Cebula - 2 sztuki
  • Czosnek - 2 ząbki

Wykonanie

Umyj po pół kilograma śliwek i moreli. Przekrój na połówki, usuń pestki. Miąższ potnij na cząstki. Obierz 2 cebule i 2 ząbki czosnku, posiekaj w rondlu rozgrzej 3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę i czosnek...

Czytaj więcej

Krystyna Goldeman

2014.09.02

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Melon - 1,3 kg
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 150 ml
  • Cebula fioletowa - 2 sztuki
  • Gorczyca - 1 łyżka
  • Pieprz zielony - 2 łyżeczki

Wykonanie

Obierz melon ok. 1,3 kg. Usuń pestki, miąższ pokrój. Obierz 2 cebule, posiekaj. Kostki melona wrzuć do rondla. Dołóż cebulę, łyżkę ziarenek gorczycy, 2 łyżeczki zielonego pieprzu. Wsyp szklankę cukru...

Czytaj więcej

Krystyna Goldeman

2014.09.02

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Czereśnie - 2 kg
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 125 ml
  • Białe wino - 250 ml
  • Woda - 0,5 litra
  • Miód - 3 łyżki

Wykonanie

Czereśnie umyć, osuszyć. Ogonki przyciąć do połowy. Ułożyć czereśnie w słoikach. Wodę zagotować z winem i octem, dodać miód, przyprawy. Gotować 2 minuty. Gorącą zalewą zalać czereśnie. Muszą być całk...

Czytaj więcej

Krystyna Goldeman

2014.09.02

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 0,5 litra
  • Śliwki węgierki - 3 kg
  • Goździki - 6 sztuk
  • Cukier - 75 dag
  • Woda - 0,75 litra

Wykonanie

Śliwki umyć, dokładnie wytrzeć, ponakłuwać wykałaczką. Przygotować zalewę, zagotować wodę z octem, dodać przyprawy, gotować 2 minuty. Zalewę wystudzoną wlać do śliwek i pozostawić do dnia następnego....

Czytaj więcej

Krystyna Goldeman

2014.09.02

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Jeżyny - 1 kg
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 150 ml
  • Cukier - 15 łyżek
  • Goździki - pół łyżeczki
  • Ziele angielskie - kilka sztuk

Wykonanie

Ziele angielskie, cynamon i goździki zawiązujemy w woreczku z gazy. Ocet wlewamy do garnka. Dodajemy cukier, podgrzewamy na małym ogniu aż cukier rozpuści się. Wówczas wkładamy przyprawy i gotujemy 5...

Czytaj więcej

Krystyna Goldeman

2014.09.02

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Gruszki - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 0,5 szklanki
  • Miód - 2 łyżki
  • Cukier - 4 łyżki
  • Woda - 2 szklanki

Wykonanie

Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ósemki. Układamy je w słoikach dodając do nich po 1- 2 goździki. Przygotowujemy marynatę zagotowując wodę z octem, miodem, cukrem. Gorącą zale...

Czytaj więcej

Albert Zygadło

2014.08.31

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Winogrona - 500 g
  • Ocet balsamiczny 6% JAMAR - 20 ml
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 30 ml
  • Papryczka chili - 1 sztuka
  • Daktyle - 150 g

Wykonanie

Winogrona dokładnie myjemy, przekrajamy na pół i pozbywamy grona pestek. Daktyle pozbawiamy pestek i kroimy. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Cebul...

Czytaj więcej

Magdalena Jastrzebska

2014.08.28

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 0,5 l
  • Śliwki węgierki - 3 kg
  • Cukier - 2 kg
  • Goździki - 7 szt
  • Cynamon - 4 cm

Wykonanie

Śliwki umyć, ściśle ułożyć w dużym słoju i zalać zalewą. Przez kolejne 3 dni zlewać cały powstały syrop, który następnie należy zagotować i zalać nim ponownie śliwki .Zalewa: 2 kg cukru, 0,5 l octu, g...

Czytaj więcej

Wioletta Tybura-nykiel

2014.08.27

2 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Gruszki - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1/2 szklanki
  • Sok z cytryny - 1/2 sztuki
  • Pomarańcza - 1/2 sztuki
  • Woda - 1/2 szklanki

Wykonanie

Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Aby nie ściemniały skrapiamy sokiem z cytryny i pomarańczy. W garnku umieszczamy cukier, wodę ocet, wszystkie przyprawy skórkę z cytryn...

Czytaj więcej

Kasia Piątek

2014.08.25

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Gruszki - 1kg
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 0,5 szklanki
  • Śliwki węgierki - 1kg
  • Miód - 2 łyżki
  • Goździki - kilka sztuk

Wykonanie

Śliwki kroimy na połowy wypestkujemy, gruszki obieramy ze skórki, usuwając gniazda nasienne i kroimy też na połowy. Z podanych składników tj. wody , octu z miodem i goździkami zagotowujemy zalewę. ...

Czytaj więcej

Barbara Nowak

2014.08.24

1 komentarze

Ocena przepisu