WYSZUKAJ

FILTRUJ WG. KATEGORII

SORTUJ PRZEPISY

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 5 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 2 szklanki
  • Cebula - 5 sztuk
  • Cukier - 1 szklanka
  • Cukier - 2 szklanki

Wykonanie

Cebule obrać, pokroić w krążki, zasypać cukrem, wymieszać i poczekać 2-3 godziny. 5 kg ogórków obrać i pokroić wzdłuż. Wszystkie składniki zalewy razem wymieszać, nie gotować. Powstałą zalewą zalać...

Czytaj więcej

Mateusz Ćwiek

2014.09.16

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 2 kg
  • Marchewka - 2 sztuki
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Cebula biała - 1 sztuka
  • Czosnek - 1 ząbek

Wykonanie

Obrać ogórki, marchew, czosnek, cebulę. Na tarce w plastry zetrzeć: ogórki i cebulę, marchew zetrzeć na dużych oczkach, czosnek przecisnąć, koper posiekać. Wszystko razem zmieszać. Cukier rozpuścić w ...

Czytaj więcej

Ewelina Zalewska

2014.09.15

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 3kg
  • Ocet winny biały 6% JAMAR - 1 szklanka
  • Woda - 3 szklanki
  • Cukier - 1 szklanka
  • Musztarda - 3 łyżki

Wykonanie

Ogórki umyć . Nie obierać .Pokroić w słupki i ułożyć w słoikach . Z w/w składników sporządzić zalewę i zagotować. Gorącą zalewą zalać ułożone w słoikach ogórki. Zakręcić słoiki i odstawić na 3-godz...

Czytaj więcej

Elżbieta Pindor

2014.09.13

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (długie) - 4 sztuki
  • Marchewka - 2 sztuki
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1,5 szklanki
  • Woda - 1,5 szklanki
  • Koper - 2 gałązki

Wykonanie

Ogórki umyj, wytrzyj, nie obieraj. Specjalnym nożykiem wytnij w jego skórce rowki (dla dekoracji). Ogórki pokrój w grubsze plasterki. Marchewki umyj i pokrój w krążki. Warzywa wrzuć na osolony wrzątek...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.09.12

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) -
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1 szklanka
  • Woda - 2 litry
  • Cukier - 1,5 szklanki
  • Musztarda - 10 łyżek

Wykonanie

Ocet, wodę, cukier, musztardę i sól - wszystko wymieszać i nalewać do słoików. Pasteryzować 10-15 minut.

Czytaj więcej

Irena Popławska

2014.09.11

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) -
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 1/4 butelki
  • Woda - 4 szklanki
  • Cukier - 9 łyżek
  • Sól - 1 łyżka

Wykonanie

Dodatki: na 1 litrowy słoik: 4 ziarnka ziela angielskiego, parę ziarenek pieprzu w ziarenkach, 2 listki laurowe + gorczycy parę ziarenek, koper zielony, ale z nasionkami, 3-4 ząbki czosnku + kawałek ...

Czytaj więcej

Irena Popławska

2014.09.11

0 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) -
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Woda - 1 litr
  • Cukier - 1 szklanka
  • Sól - 1 łyżeczka

Wykonanie

Wodę, ocet, cukier i sól zagotować. Ogórki umyć, włożyć do słoi. W każdy słoik włożyć koper, cebulę w plastry pokrojoną, ziarenka ziela angielskiego, czosnek, ziarenka pieprzu, gorczycę. Przygotowane ...

Czytaj więcej

Teresa Wesołowska

2014.09.10

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 2 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 300 ml
  • Sól - 4 łyżki
  • Cukier - 0,5 kg
  • Olej słonecznikowy - 6 łyżek

Wykonanie

Pięknych ogórków gruntowych dwa kilogramy wziąć. Na noc odstawić zimną wodą zalane – nawozy ona wyciągnie. Ogórki uważnie pod wodą umyć, w plasterki o grubości centymetra pokrajać. Przełożyć do misy,...

Czytaj więcej

Jurand Bolesławski

2014.09.09

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) -
  • Patisony -
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Marchewka -
  • Woda - 5 szklanek

Wykonanie

Zalewę zagotować. Pietruszkę, liść selera, magi(lubczyk), marchew pokroić w słupki. Plastry cebuli, małe patisony, duże przekroić, powkładać do słoików, zalać gorącą zalewą. Pasteryzować około 5 minut...

Czytaj więcej

Alina Kaczmarek

2014.09.09

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Ogórki gruntowe - 2 kg
  • Cebula - 2 sztuki
  • Curry - 3 łyzki
  • Woda - 3 szklanki

Wykonanie

1. Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. 2. Do przygotowanych, wyparzonych słoików wkładamy kolejno: liść selera - krążki cebuli - ogórki układamy pionowo, a na górze ponownie cebula i liść s...

Czytaj więcej

Agnieszka Sznajder

2014.09.09

1 komentarze

Ocena przepisu