WYSZUKAJ

FILTRUJ WG. KATEGORII

SORTUJ PRZEPISY

Główne składniki

  • Pieczarki - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Papryka - 1 kg
  • Woda - 1 litr
  • Cukier - pół szklanki

Wykonanie

Zalewę zagotować: woda, ocet, cukier, sól. Pieczarki pokroić w plastry i obgotować. Gotować ok. 3-4 minuty, odcedzić. Na gotującą marynatę wrzucić pieczarki, pokrojoną w talarki cebulę i paprykę pokr...

Czytaj więcej

Katarzyna Niszcz-ciborowska

2014.09.01

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Grzyby leśne - 1kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 250 ml
  • Ogórki (krótkie) - 500g
  • Papryka - 500g
  • Marchewka - 500g

Wykonanie

Grzyby i warzywa oczyścić a następnie pokroić. Grzyby gotujemy 10minut w osolonej wodzie następnie odcedzamy. Wodę, ocet ,miód i przyprawy gotujemy 5 minut. Następnie grzyby, warzywa układamy w słoika...

Czytaj więcej

Marcin Oberman

2014.08.28

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Grzyby leśne - 0,5 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Cukier - 1 szklanka
  • Woda - 1 szklanka
  • Liść laurowy - 2 szt

Wykonanie

Grzyby obrać, umyć, odgotować w osolonej wodzie, zmieniając 2-3 razy wodę. 1 szklankę octu, 1 szklankę wody, 1 szklankę cukru, pieprz i liść laurowy zagotować, włożyć odsączone grzyby i ponownie z...

Czytaj więcej

Wioletta Tybura-nykiel

2014.08.28

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Grzyby leśne - 1 durszlak
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 0,5 szklanki
  • Cebula - 4 sztuki
  • Oliwa z oliwek - 0,5 szklanki
  • Koncentrat pomidorowy - 1 słoiczek

Wykonanie

Cebulę obrać, pokroić w piórka i usmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać do niej koncentrat pomidorowy, wrzącą wodę, ocet, grzyby i przyprawy. Dobrze wymieszać, pogotować razem ok 5 minut. Przełożyć do sł...

Czytaj więcej

Kasia Sycik

2014.08.21

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Grzyby leśne - 1,5 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1/2 szklanki
  • Olej słonecznikowy - 1/2 szklanki
  • Woda - 2 szklanki
  • Cukier - 6 łyżek

Wykonanie

Grzyby oczyścić, ugotować w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzić i przełożyć gorące do zalewy przygotowanej w pozostałych składników. Gotować grzyby w zalewie ok. 30 minut. Gorące wkładać do słoi...

Czytaj więcej

Maria Niesler

2014.08.15

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Grzyby leśne - 0,5 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1,25 l
  • Cebula - 1 sztuka
  • Sól - wg uznania
  • Woda - 1,25 l

Wykonanie

Grzyby oczyścić i wypłukać.Gotować do miękkości z dodatkiem soli i cebuli,następnie wyjąć,osączyć,a cebulę odrzucić.Grzyby ułożyć w słoiku warstwami,zalać ostudzoną zalewą i zagotować.Słój zamknąć....

Czytaj więcej

Dorota Piekło

2014.08.06

0 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Podgrzybki - 2 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 3 łyżki
  • Olej słonecznikowy - pół szklanki
  • Ketchup łagodny - 380 g
  • Cebula - 4 sztuki

Wykonanie

Grzyby obgotować, odcedzić i pozostawić na durszlaku. Cebulę pokroić w piórka i przesmażyć na patelni na oleju, następnie przełożyć ją do garnka, dodać grzyby, ketchup, cukier, a także pieprz i sól d...

Czytaj więcej

Karolina Bałdyka

2014.08.02

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Grzyby leśne - 2 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Woda - 2 szklanki
  • Cukier - 4 łyżki
  • Sól - 1 łyżka

Wykonanie

Wcześniej przebrane grzyby 2 kg ugotować i odcedzić. Zalewa: 1 szklanka octu, 2 szklanki wody, 4 łyżki cukru, 1 łyżka soli, liść laurowy, ziele angielskie, pokrojona w plastry cebula. To wszystko z...

Czytaj więcej

Teresa Koneczna

2014.07.17

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Podgrzybki - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Cebula - 2 szt
  • Woda - 4 szklanki
  • Cukier trzcinowy - 5 łyzek

Wykonanie

Grzybki oczyszczamy, wybierając te najmniejsze. Cebule kroimy w piórka i dodajemy do grzybków. Następnie należy je wraz z cebula obgotować i odcedzić. Wodę cukier, sól i ocet zagotować wraz z zielem a...

Czytaj więcej

Lidia Jędrzejczak

2014.06.30

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 250 ml
  • Borowiki - 2 kg
  • Woda - 750 ml
  • Sól - 1,5 łyżeczki
  • Cukier - 3 łyżeczki

Wykonanie

Grzyby oczyszczamy z resztek ziemi i liści, opłukujemy w letniej wodzie i wrzucamy do garnka. Dodajemy wodę, ocet oraz przyprawy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Nas...

Czytaj więcej

Lidia Brodzicka

2014.06.26

1 komentarze

Ocena przepisu