WYSZUKAJ

FILTRUJ WG. KATEGORII

SORTUJ PRZEPISY

Główne składniki

  • Gruszki - 2,5 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Cukier - 1,5 szklanki
  • Woda - 2 szklanki
  • Goździki - 4 sztuki

Wykonanie

Gruszki obrać, pokroić w ósemki, dokładnie usunąć środki z pestkami. Przygotować zalewę: ocet zagotować na małym ogniu z cukrem, wodą oraz goździkami. Do wrzącej zalewy przełożyć pokrojone gruszki, g...

Czytaj więcej

Teresa Wesołowska

2014.09.10

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Brzoskwinie - 1 kg
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 150 ml
  • Papryczka chili - 1-2
  • Cebula fioletowa - 1
  • Imbir - 1 łyżka

Wykonanie

Brzoskwinie drobno pokroić - mogą być ze skórką, resztę składników zagotować (cebula drobno pokrojona, czosnek rozgnieciony), dodać brzoskwinie i gotować około 30 minut na wolnym ogniu mieszając co pe...

Czytaj więcej

Grażyna Winiarska-przybyła

2014.09.10

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Gruszki - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1/4 szklanki
  • Cukier - 20 dag
  • Anyż gwiazdkowy - 1 gwiazdka
  • Cynamon - 1 łyżeczka

Wykonanie

Gruszki obrać i pokroić w połówki. Zagotować zalewę i zalać gruszki w słoikach. Gotować ok. 8-10 minut. SMACZNEGO!

Czytaj więcej

Maria Jamry

2014.09.08

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Gruszki - 4 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 0,5 litra
  • Woda - 2 litry
  • Goździki - 1 paczka
  • Cukier - 2 kg

Wykonanie

Gruszki obrać ze skórki, przekroić na pół razem z ogonkami. Wodę zagotować w dużym garnku, dodać cukier, pod koniec ocet i goździki. Do gotującego syropu włożyć gruszki i gotować na wolnym ogniu aż b...

Czytaj więcej

Agnieszka Żeglicz

2014.09.08

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Morele - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 0,5 szklanki
  • Cukier - 2 szklanki
  • Goździki - 4 sztuki
  • Ziele angielskie - 2 ziarenka

Wykonanie

Morele opłukać,osączyć i wyjąć pestki.Z cukru,korzeni i szklanki wody zagotować syrop.Następnie wrzucić morele i krótko ugotować,odstawić do ostudzenia.Potem morele usmażyć aż staną się szkliste,wtedy...

Czytaj więcej

Ewa Kalinowska

2014.09.08

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 4 łyżki
  • Śliwki - 4 kg
  • Cukier - 60 dkg

Wykonanie

Śliwki węgierki wypestkować, włożyć do dużego garnka dodać ocet i cukier, wymieszać i zostawić na 24 godziny. Po upływie tego czasu postawić na średnim gazie i gotować 3 godziny musi parować. Przez c...

Czytaj więcej

Anna Ciejka

2014.09.08

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Gruszki - 30 sztuk
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 0,5 szklanki
  • Cukier - 2 szklanki
  • Cynamon - 0,5 łyżeczki
  • Gożdziki - 5 sztuk

Wykonanie

Gruszki po obraniu zalewamy wodą z cukrem i octem (aby nie ściemniały). Zagotowujemy do miękkości,pod koniec dodajemy przyprawy. Gruszki przekładamy do słoików,zalewamy zalewą. Pasteryzujemy do 15 min...

Czytaj więcej

Krystyna Makuch

2014.09.05

0 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1 l
  • Wanilia - 1 szt
  • Śliwki - 3 kg
  • Cukier - 30 dkg
  • Gożdziki - 4 szt

Wykonanie

Śliwki (najlepsza węgierka) nie przejrzała,wypestkowana. Pozostałe składniki doprowadzić do wrzenia,na koniec dodać ocet.Gorącą marynatą zalać w słoikach śliwki.Pasteryzować 3 minuty.

Czytaj więcej

Krystyna Makuch

2014.09.05

0 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Jabłka - 1 kg
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 3/4 szklanki
  • Cukier - 40 dag
  • Goździki - 3 sztuki
  • Pieprz czarny w ziarenkach - 8 sztuk

Wykonanie

Jabłka umyj, pokrój, usuń nasiona, ułóż w słoikach razem ze wszystkimi przyprawami. W garnku zagotuj 1 litr wody. Dodaj ocet, sól, cukier. Zalej jabłka w słoikach. Szczelnie zakręć. Pasteryzuj pod prz...

Czytaj więcej

Krystyna Goldeman

2014.09.02

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Borówka amerykańska - 1 kg
  • Jabłka - 1 kg
  • Gruszki - 1 kg
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 150 ml
  • Ziele angielskie - parę sztuk

Wykonanie

Borówki delikatnie myjemy. Gruszki obieramy i kroimy na małe kawałki. Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki. Wszystkie przyprawy zawiązujemy w woreczku z gazy. Ocet wlewamy do garnka i wodę. Dodaj...

Czytaj więcej

Krystyna Goldeman

2014.09.02

1 komentarze

Ocena przepisu