WYSZUKAJ

FILTRUJ WG. KATEGORII

SORTUJ PRZEPISY

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 2 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1,5 szklanki
  • Sól - 6-8 łyżek
  • Olej słonecznikowy - 8 łyżek
  • Cukier - 1 kg

Wykonanie

Ogórki dobrze myję. Następnie kroję bardzo drobno w plasterki, nie obieram i zasypuję tą ilością soli. Mieszam i zostawiam na 6 godzin. Po 6 godzinach dodaję 2 łyżeczki papryki oraz czosnek wyciśnięt...

Czytaj więcej

Danuta górska

2014.09.24

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 3 kg
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1 szklanka
  • Woda - 1 litr
  • Sól - 2 łyżki
  • Cukier - 1 szklanka

Wykonanie

Na każdy słoik: 1 liść laurowy, 1 ząbek czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego, gałązki kopru. Zagotować wodę z octem i solą. Ostudzić. Dodać musztardę i chrzan, zmiksować, odstawić. Umyte, obrane o...

Czytaj więcej

Teresa Mikulska

2014.09.23

0 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) -
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1,5 szklanki
  • Cebula - 3 sztuki
  • Curry - 2 łyżeczki
  • Pieprz czarny - 2 łyżeczki

Wykonanie

Umyte ogórki obrać, pokroić wzdłuż na „ósemki”. Cebulę obraną pokroić na cienkie półplasterki. Połączyć z cebulą, wsypać sól, wymieszać, odstawić na 3 godziny (nie odlewać wydzielonej przez warzywa wo...

Czytaj więcej

Teresa Mikulska

2014.09.23

0 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 4 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 3 szklanki
  • Cebula - 4 sztuki
  • Papryka czerwona - 4 sztuki
  • Woda - 13 szklanek

Wykonanie

Zalewa 1. 9 szklanek wody, 1 szklanka soli Zalewa 2. 4 szklanki wody 3 szklanki octu 1 kg cukru Umyte, nieobrane ogórki, mniejsze ogórki kroję na połówki, a większe na ćwiartki. Umytą pozbawioną g...

Czytaj więcej

Zenobia Mirosław

2014.09.23

0 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Ogórki -
  • Cukier - 2 szklanki
  • Miód - 2 łyżki stołowe
  • Woda - 1 szklanka

Wykonanie

Zalewę zagotować do każdego słoika włożyć koper ,chrzan ,czosnek i gorczycę. Pasteryzować 5 minut.

Czytaj więcej

Anna Ostrowska

2014.09.23

0 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) -
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Czosnek - wg uznania
  • Koper - wg uznania
  • Chrzan korzeń - wg uznania

Wykonanie

Ostrugać ogórki pokroić je w słupki posolić i odstawić na 2 godz. Poukładać w słoiki i dodać czosnek, koper, chrzan, ziele angielskie i gorczyce. Zalewa: woda, ocet, cukier, miód, sól. Gotować od 3 d...

Czytaj więcej

Teresa Krawiec

2014.09.22

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) -
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Marchewka -
  • Woda - 5 szklanek
  • Cukier - 12 łyżeczek

Wykonanie

Zalewę zagotować, do słoików włożyć ogórki, warzywa i przyprawy. Zalać i zamknąć słoiki.

Czytaj więcej

Teresa Maruszczyk

2014.09.22

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 1,5 kg
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 0,75 l
  • Papryczka chili - 30 g
  • Cebula - 0,5 kg
  • Liść laurowy - 12 sztuk

Wykonanie

Ogórki pokroić w plasterki (nie obierać). Cebulę obrać, również pokroić w plasterki. Papryczki oczyścić, pokroić w paski. Ogórki ułożyć w słoikach, przekładając cebulę i przyprawami. Zagotować wodę z ...

Czytaj więcej

Elżbieta Dudek

2014.09.19

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 3,5 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Cukier - 1 szklanka
  • Woda - 2 szklanki
  • Czosnek -

Wykonanie

Małe ogórki (3,5 kg) obrać, posolić, zostawić na noc. Włożyć do słoików. Dodać koper, ząbek czosnku, 3 ziarenka pieprzu, 1 ziarenko ziela angielskiego, liść laurowy, 1 mała cebula. ZALEWA - cukie...

Czytaj więcej

Zofia tomaszewska

2014.09.17

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) -
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Cukier - 1 szklanka
  • Woda - 4 szklanki
  • Sól - 3 łyżki

Wykonanie

Do słoika włożyć: chrzan, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, pieprz czarny, koper i ogórki. Składniki zalewy zagotować, oprócz musztardy. Do gorącej zalewy dodać musztardę, wymieszać i...

Czytaj więcej

Joanna Berżowska

2014.09.16

1 komentarze

Ocena przepisu