WYSZUKAJ

FILTRUJ WG. KATEGORII

SORTUJ PRZEPISY

Główne składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Prawdziwki -
  • Woda - 1 szklanka
  • Olej słonecznikowy - 1/2 szklanki
  • Cebula - 1/2 kg

Wykonanie

Grzyby oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki, małe zostawić w całości. Zagotować wodę z solą (1 łyżeczka na 1 litr). Włożyć grzyby, gotować 20 minut. Odcedzić, przelać grzyby zimna wodą i wło...

Czytaj więcej

Wioleta Ziora

2014.09.11

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Grzyby leśne - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1/3 litra
  • Sól - 5 dkg
  • Cukier - 2,5 dkg
  • Cebula - 10 dkg

Wykonanie

Grzyby oczyścić i starannie opłukać. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w ćwiartki. Zagotować wodą z solą, wrzucić grzyby, cebule i gotować 10-15 minut. Osobno zagotować ocet z przyprawami oraz cukrem, ...

Czytaj więcej

Teresa Wesołowska

2014.09.10

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Grzyby leśne - 2 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 3/4 szklanki
  • Marchewka - 1 sztuka
  • Sok z cytryny - 4 łyżki
  • Sól - 1 łyzka

Wykonanie

1. Grzyby oczyścić, nóżki odciąć, do marynowania zostawiamy same kapelusze, najlepiej małe grzyby. 2. Bielaczki obgotowujemy w osolonej wodzie z sokiem z cytryny przez ok 20 minut, odcedzamy. 3. ...

Czytaj więcej

Agnieszka Sznajder

2014.09.08

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 150 ml
  • Prawdziwki - 0,5 kg
  • Rozmaryn - 1 gałązka
  • Liść laurowy - 3 sztuki
  • Czosnek - 3 ząbki

Wykonanie

1. Grzyby oczyścić i obgotować w lekko osolonej wodzie, przez ok. 15-20 minut, odcedzić. 2. Zagotować marynatę. W przygotowanych słoikach układać grzyby, a do każdego słoika dodać ząbek czosnku, zi...

Czytaj więcej

Agnieszka Sznajder

2014.09.08

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Grzyby leśne - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Woda - 1 szklanka
  • Cukier - 1 szklanka
  • Sól - 1 plaska lyzka

Wykonanie

wykonanie;grzyby oczyścić, większe kapeluszy pokroić na cztery części, mniejsze w całości zostawić, opłukać dwukrotnie w zimnej wodzie i wrzucić do garnka do osolonej wody, tak aby grzyby luźno się g...

Czytaj więcej

Czeslawa Szajner

2014.09.08

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Grzyby leśne -
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Sól - 2 łyżeczki
  • Cebula biała - 2 sztuki
  • Cukier - 3 łyżeczki

Wykonanie

Wszystkie składniki zagotować i gotować na małym ogniu 2 - 3 minuty. Dodać wcześniej ugotowane grzyby - najlepiej same kapelusze i dalej gotować - około 5 minut. Gorące grzyby z zalewą wkładać do słoi...

Czytaj więcej

Aneta Lorenc

2014.09.05

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - wg uznania
  • Borowiki - wg uznania
  • Cebula - wg uznania
  • Liść laurowy - wg uznania
  • Ziele angielskie - wg uznania

Wykonanie

Od małych borowików odciąć główki, oczyścić z piasku, umyć, posolić i pozostawić na 60 minut. Następnie dodać do nich pokrojoną w plasterki cebulę, dodać także wodę i gotować na małym ogniu przez 30 m...

Czytaj więcej

Małgorzata Adamczak

2014.09.05

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Grzyby leśne -
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Woda - 3 szklanki
  • Cukier - 3 pelne duże łyżki
  • Liść laurowy - 3 sztuki

Wykonanie

Grzyby obrać, opłukać, oczyścić, większe pokroić, małe zostawić w całości, zagotować w osolonej wodzie, odcedzić. Grzyby ułożyć w słoikach do 3/4 wysokości. Cebulę pokroić w piórka, składniki włożyć d...

Czytaj więcej

Ewa Małecka

2014.09.04

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Grzyby leśne -
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 0,5 szklanki
  • Woda - 1 szklanka
  • Olej słonecznikowy - 1 szklanka
  • Cebula - 0,5 kg

Wykonanie

Wodę, ocet, cukier zagotować. Cebulę drobno pokroić i zeszklić. Grzyby gotować ok. 40 min. Poszatkować w grubą kostkę – wymieszać z zalewą, olejem, koncentratem. Włożyć do słoików. Gotować 15 min. ...

Czytaj więcej

Małgorzata Knapik

2014.09.03

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Pieczarki - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 200 ml
  • Cebula - 15 dag
  • Woda - 400 ml
  • Cukier - 10 dag

Wykonanie

Grzyby oczyścić. Płukać i zagotować wodę, wrzucić grzyby i gotować ok. 15 minut. Woda musi być lekko osolona. Odcedzić grzyby na sitko, następnie przelać przegotowaną, ochłodzoną wodą. Układać grzyby...

Czytaj więcej

Krystyna Goldeman

2014.09.02

1 komentarze

Ocena przepisu