WYSZUKAJ

FILTRUJ WG. KATEGORII

SORTUJ PRZEPISY

Główne składniki

  • Gruszki - 1kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 500 ml
  • Wanilia - kawałek laski
  • Woda - 500 ml
  • Cukier - 75 dkg

Wykonanie

Gruszki umyć i cienko obrać, pozostawiając ogonek, żeby było za co trzymać. Ogonek skrócić do ok. 2 cm i oskrobać. Owoce skropić obficie sokiem z cytryny, aby nie ściemniały Gruszki wrzucić do...

Czytaj więcej

Zofia Stańczyk

2014.09.29

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Gruszki - 2 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Woda - 1 szklanka
  • Cukier - 2 szklanki
  • Goździki - kilka sztuk

Wykonanie

Gruszki obieramy usuwając gniazda nasienne, a następnie przekrawamy na pół lub kroimy np. na ćwiartki. Z wody, cukru, octu i goździków gotujemy syrop/zalewę. Do wrzącego syropu/zalewy wkładamy gruszki...

Czytaj więcej

Jolanta Zakrzewska

2014.09.24

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Gruszki - 2 kg
  • Ocet winny biały 6% JAMAR - 2 szklanki
  • Cukier - 2 kg
  • Sok z cytryny - 1 sztuka
  • Skórka z cytryny - 1 sztuka

Wykonanie

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienia i przekroić na ćwiartki lub ósemki, skropić sokiem z cytryny. Z cukru, 1 szklanki źródlanej wody oraz octu z dodatkiem skórki cytryny ugotować na małym ogniu syr...

Czytaj więcej

Monika Krawczyk

2014.09.23

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet winny czerwony 6% JAMAR - 250 g
  • Śliwki suszone - 250 g
  • Herbata Earl Gray - 250 g
  • Cukier - 200 g
  • Sok z cytryny - 1/2 sztuki

Wykonanie

Śliwki (suszone nie wędzone!) i plasterki cytryny zalewamy naparem mocnej herbaty Earl Gray. Odstawiamy na noc aby przeszły smakiem herbaty, Na drugi dzień z cukru, przypraw i octu gotujemy zalewę i w...

Czytaj więcej

Kasia Piątek

2014.09.23

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 3 łyżki
  • Śliwki węgierki - 3 kg
  • Cukier - 1 kg
  • Kakao - 100 gram
  • Czekolada gorzka - 1 sztuka

Wykonanie

Śliwki przekroić na pół, usunąć pestkę, zasypać cukrem, zostawić na noc. Na drugi dzień wlać ocet, wstawić na mały płomień ognia i gotować 30 minut, można dłużej nawet do 3 godzin do uzyskania klarown...

Czytaj więcej

Anna Błaszczyk

2014.09.19

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 200 ml
  • Papryczka chili - 1 sztuka
  • Sok z cytryny - 1 kg
  • Pieprz kolorowy - kilka ziarenek
  • Goździki - kilka

Wykonanie

Cytrynę myjemy,dokładnie szorujemy, kroimy ze skórką w ósemki. Zalewę z octu, wody, cukru, soli zagotowujemy. Do zalewy wkładamy pokrojoną cytrynę i gotujemy 10 minut. Do słoików (300 ml) wkładamy ki...

Czytaj więcej

Beata Oberman

2014.09.18

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Brzoskwinie - 3 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 250 ml
  • Papryczka chili - 1 sztuka
  • Rozmaryn - 3 gałązki
  • Cynamon - 1 sztuka

Wykonanie

Brzoskwinie dokładnie umyj. Sparz. Przekrój na pół i usuń pestkę. Obierz owoce ze skórki. Przygotuj duży słoik. Dokładnie umyj i sparz. Brzoskwinie ułóż w słoiku przekładając rozmarynem, skórką cytryn...

Czytaj więcej

Ewelina Kittner

2014.09.15

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 3 szklanki
  • Śliwki węgierki - 4 kg
  • Cukier - 1 kg
  • Woda - 3 szklanki
  • Cynamon - wg uznania

Wykonanie

Umyć i odsączyć śliwki. Zagotować wodę z octem i cukrem, przestudzić. Zalać śliwki, zostawić do następnego dnia. Zlać syrop, zagotować i ciepłym zalać śliwki. Czynność powtórzyć następnego dnia i znó...

Czytaj więcej

Maria Luźna

2014.09.12

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Brzoskwinie - 3 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Papryczka chili - 1 sztuka
  • Rozmaryn - kilka gałązek
  • Cynamon - 1 laska

Wykonanie

Brzoskwinie umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę. Wkładać partiami na wrzątek, po kilku sekundach wyjąć na sito i obrać. Przygotowane owoce ułożyć w słoikach przekładając gałązkami rozmarynu, kawałka...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.09.12

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 0,5 szklanki
  • Śliwki węgierki - 2 kg
  • Cukier - 2 szklanki
  • Woda - 2 szklanki
  • Goździki -

Wykonanie

Śliwki umyć w ciepłej wodzie z dodatkiem łyżeczki sody, a następnie opłukać zimną wodą. Do każdego słoika włożyć przyprawy i porcje owoców. Zagotować wodę z cukrem, wlać ocet. Gorącą zalewą napełniać...

Czytaj więcej

Teresa Wesołowska

2014.09.10

1 komentarze

Ocena przepisu