WYSZUKAJ

FILTRUJ WG. KATEGORII

SORTUJ PRZEPISY

Główne składniki

  • Śledzie - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Woda - 3 szklanki
  • Sól - 1 płaska łyżeczka
  • Cukier - około 2 łyżek

Wykonanie

Płaty wymoczyć w wodzie. Z wody octu i przypraw zagotować zalewę, wystudzić. Wymoczone śledzie rozłożyc na desce i posmarować cienko musztardą na to położyć pasek korniszona cebuli i papryki. Zwinąc i...

Czytaj więcej

Elżbieta Wawer

2014.10.16

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Orzechy włoskie - 1/2 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 2 łyżki
  • Cukier - 1 kg
  • Goździki -
  • Cynamon - laska

Wykonanie

Zielone jeszcze orzechy nakłuć w kilku miejscach, po czym moczyć przez 10 dni. Po tym czasie ugotować do miękkości (szpilka przechodzi na wylot). Odcedzamy na sicie do obeschnięcia. Zalać je zimnym le...

Czytaj więcej

Agnieszka Kiełbas-mateja

2014.09.30

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Jabłka - 2 kg
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 0,5 szklanki
  • Dynia - 2 kg
  • Cukier - 1 łyzka
  • Woda - szklanka

Wykonanie

Dynie pokrojona w kostkę wkładam do piekarnika na jakieś 15 min. - 150 stopni. Jabłka obrane tez pokrojone wrzucam do garnka dodaje wodę i odrobinę cukru . Rozgotowuje jakąś chwile- 10-15 min. zależy...

Czytaj więcej

Barbara Nowak

2014.09.30

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 6 łyżek
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • kostka rosołowa - 1 sztuka
  • Woda - 1 litr

Wykonanie

PRZYGOTOWANIE MARYNATY: Czosnek przesmażyć na patelni na oliwie z oliwek, dodać kostkę rosołową, a potem wodę, sok wyciśnięty z cytryny i ocet spirytusowy 10% Jamar. Całość przyprawić do smaku pieprz...

Czytaj więcej

Marlena Nita

2014.09.29

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Papryczka chili - 4 szt.
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR -
  • Ser feta - 500g
  • Suszone pomidory - 20 kawałeczków
  • Sok z cytryny - pół

Wykonanie

Ser pokroić w kostkę, paprykę i czosnek na talarki, a cytrynę obrać ze skórki i pokroić w półplastry. Wszystkie składniki łącznie z pomidorami i kaparami delikatnie zamieszać i napełnić słoiki. Zalać ...

Czytaj więcej

Magdalena Bożek

2014.09.29

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Śledzie - 30 dag
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Kurki marynowane - 20 dag
  • Cebula - 1 sztuka
  • Olej słonecznikowy - 1 olej

Wykonanie

Do tego przepisu ja dodaję kurki marynowane, które sama marynuję. Do słoiczka wkładam kurki marynowane, śledzie, cebulkę na przemian. Całość zalewam marynatą z octu i oleju. Słoik wkładam na jedną noc...

Czytaj więcej

Anna Gać

2014.09.28

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Śledzie - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Masło - 0,20 kg
  • Mąka - 1/2 szklanki
  • Jajko - 2 szt.

Wykonanie

Filety śledzia zielonego, podzielić na mniejsze części, skropić sokiem z cytryny, natrzeć rozdrobnionym czosnkiem i odstawić na 2 godziny do lodówki. Panierować w jajku, jaglanej mące i smażyć na maśl...

Czytaj więcej

Ewa Juraszek

2014.09.28

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Truskawki - 500g
  • Szpinak - 250g
  • Ocet balsamiczny 6% JAMAR - wg uznania, dotyczy konstystencj sosui
  • mozzarella - 1 duża kulka
  • Miód - 2 duże łyżki

Wykonanie

SOS: ok150 g z naszej porcji truskawek blenderujemy, po czym dodajemy do powstałego musu miód i ocet balsamiczny ( do smaku ). Dokładnie mieszamy. SAŁATKA: Świeży szpinak dokładnie myjemy, odcina...

Czytaj więcej

Marta Madeja

2014.09.27

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Śledzie - 1 opakowanie
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR -
  • ogórki konserwowe - 5-6 sztuk
  • marynata pochodząca z ogórków - 250-300ml
  • Cebula - 3 średnie

Wykonanie

I etap – ogórki konserwowe Zdrowe, świeże ogórki wraz z przyprawami (pieprz czarny, ziele angielskie, gorczyca, liść laurowy, koper, chrzan, czosnek, kawałki marchewki i papryki czerwonej) należy zal...

Czytaj więcej

Izabela Kaliszan

2014.09.25

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Liść laurowy - 4 sztuki
  • Woda - 6 szklanek
  • Ziele angielskie - 6 sztuk
  • Cebula - 1 sztuka

Wykonanie

Otóż moja przepisowa zalewa jest uniwersalna. Która pochodzi aż od prababci i do tej pory ją się robi, jest bardzo smaczna do wszystkich marynat jakie są- Ryby, ogórki, pulpety, buraczki, papryka, grz...

Czytaj więcej

Maria Adamczyk

2014.09.25

1 komentarze

Ocena przepisu