WYSZUKAJ

FILTRUJ WG. KATEGORII

SORTUJ PRZEPISY

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szkl
  • Marchewka - 1 szt
  • Cukier - 1 szkl
  • Woda - 5 szkl

Wykonanie

Ogórki ponacinać na 4 części, włożyć do słoików. Do każdego dodać liść selera, liść pietruszki, plasterek cebuli, marchew. Resztę składników zagotować i rozlać w słoiki. Pasteryzować maksymalnie 7 mi...

Czytaj więcej

Karole Szynka

2014.06.11

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 2 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 350 ml
  • Papryczka chili - 1 szt
  • Woda - 1,5 l
  • Cukier - 8 łyżek

Wykonanie

Patisony umyć i oczyścić. Do słoików włożyć po 2 listki laurowe, ok. 4-5 ziaren ziela angielskiego, kawałek cebuli, kawałek chilli, ok. 1 łyżeczkę gorczycy, ok. 5-8 ziaren pieprzu i po 2 przekrojone z...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.11

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 3 łyżki
  • Woda - 2 szkl
  • Sól - 1 łyżka
  • Cukier - 3 łyżki

Wykonanie

Bardzo wyrośnięte ogórki obrać, przekroić wzdłuż, oddzielić gniazda nasienne, pokroić w słupki. Ogórki posypać solą i pozostawić na kilkanaście godzin. Odcedzone z soli zalać gorącą zalewą i znów pozo...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.11

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 1 kg
  • Ocet winny biały 6% JAMAR - 3/4 szkl
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Gorczyca - 1-2 łyżeczki
  • Woda - 5 szkl

Wykonanie

Ogórki dokładnie umyć i osuszyć. Ciasno układać w słojach, przekładając ząbkami czosnku i przesypując gorczycą. Wodę zagotować z solą, cukrem, listkiem laurowym i kminkiem, lekko ostudzić i rozlać do ...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.10

0 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szkl
  • Woda - 1 l
  • Musztarda - 5 łyżeczek
  • Cukier - 1,5 szkl

Wykonanie

Do słoików włożyć ogórki i przyprawy, zalewę zagotować z podanych składników i zalać ogórki. Pasteryzować ok. 2-5 minut.

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.10

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 2 kg
  • Papryka - 1 szt
  • Ocet winny biały 6% JAMAR - 1 szkl
  • Estragon - 3 gałązki
  • Kolendra - trochę

Wykonanie

Wodę z cukrem i przyprawami korzennymi gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut, dodać ocet i sól, zagotować. Umyte ogórki wrzucić na 2 minuty do wrzątku , wyjąć na sito, przelać zimną wodą...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.10

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 2 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 2,5 szkl
  • Papryka - 2 szt
  • Woda - 12 szkl
  • Cukier - 3 szkl

Wykonanie

Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Wrzucamy do dużej miski i zalewamy roztworem z 1 szklanki soli i 9 szklanek wody. Następnie pozostawiamy na ok. 4-5 godzin. Słoiki myjemy wrzucam...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.09

0 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 6 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 2 szklanki
  • Woda - 2 szklanki
  • Miód - 3 łyżki
  • Czosnek - 1 główka

Wykonanie

Ogórki posolić do smaku, dodać czosnek, nasiona kopru, chrzan, ziele angielskie wymieszać i zostawić na 2 godziny. Po tym czasie odlać sok, przełożyć do słoików zalać zimną zalewą, pasteryzować 7 minu...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.06.06

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 3 łyżki
  • Woda - 2 szklanki
  • Sól - 1 łyżka
  • Cukier - 3 łyżki

Wykonanie

Ogórki posypać solą i pozostawić na kilkanaście godzin. Odcedzone z soli zalać gorącą zalewą i znów pozostawić na kilka godzin. Następnie wyjąć, ułożyć w słojach, dodać przyprawy. Zalewę zagotować (wo...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2014.05.27

2 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 400 g
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1/3 szklanki
  • Cukier - 200 g
  • Sól - 1,5 łyżeczki
  • Olej słonecznikowy - 3 łyżki

Wykonanie

Ogórki przecinamy na 4 części, i posypujemy solą, odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 3 godziny. Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia. Ogórki wyjmujemy (sok który puściły odstawiamy). Ogó...

Czytaj więcej

Agnieszka Bielawska

2014.05.26

0 komentarze

Ocena przepisu