WYSZUKAJ

FILTRUJ WG. KATEGORII

SORTUJ PRZEPISY

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 2 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1,5 szkl
  • Olej słonecznikowy - 0,5 szkl
  • Cukier - 2 szkl
  • Czosnek - 2 ząbki

Wykonanie

Przepis na 2 kg MAŁYCH ogórków. Najpierw ogórki myjemy i zasalamy na ok 6 h. Po upływie określonego czasu przygotowujemy marynatę. Ocet razem z olejem mieszamy i gotujemy, następnie dodajemy cu...

Czytaj więcej

Magdalena Olek

2014.07.24

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) -
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Koper - odrobina na słoik
  • Czosnek - ząbek na słoik
  • Gorczyca - szczypta na słoik

Wykonanie

Ogórki przekroić wzdłuż na 4 części. Umieścić w słoiku dodając chrzan, koper, ząbek czosnku i szczyptę gorczycy. Przygotować zalewę z: wody, octu, cukru, soli i musztardy. Ogórki zalać przestudzoną ...

Czytaj więcej

Jolanta Jewuła

2014.07.24

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 2 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1,5 szklanki
  • Papryka ostra mielona - 0,5 łyżki
  • Cukier - 2 szklanki
  • Sól - 4 łyżki

Wykonanie

Ogórki zasypujemy solą na 6 godzin, po czym odlewamy z nich wodę. Dodajemy paprykę chili, rozgnieciony czosnek i zalewamy gorącą zalewą. Pozostawiamy na 12 godz. Przekładamy ogórki razem z zalewą do s...

Czytaj więcej

Jolanta Jewuła

2014.07.24

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 2,5 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 250 ml
  • Woda - 1 litr
  • Cukier - 2 szkl
  • Sól - 2 łyżki

Wykonanie

Ogórki obrać ze skórki,pokroić wzdłuż na ćwiartki.Na dno słoika wsypać łyżeczkę gorczycy,następnie ogórki ułożyć w słoiku.Na wierzch ogórków położyć plaster cebuli i kawałek liścia selera.Wszystko zal...

Czytaj więcej

Janina Mirż

2014.07.23

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 4 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 500 ml octu
  • Woda - 1 litr
  • Sól - 2 łyżki
  • Musztarda - mały słoiczek

Wykonanie

Ogórki myjemy,bez obierania ze skórki kroimy w pastereczki. Wszystkie składniki do zalewy zagotowujemy oprócz musztardy,te dodajemy już po ostudzeniu zalewy.Dajemy musztardę,mieszamy,zalewamy ogóreczk...

Czytaj więcej

Marta Sztabińska

2014.07.23

0 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 3 kg
  • Marchewka - 8 sztuk
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 250 ml
  • Woda - 2 litry
  • Koper - pęczek

Wykonanie

Marchewkę kroimy w plasterki. W słoiki 0,5 l układamy poobierane ze skórki ogórki, do każdego słoika wkładamy po 3 piórka koperku, wrzucamy po kilka plastrów marchewki.Do garnka wlewamy wodę, ocet, do...

Czytaj więcej

Marta Sztabińska

2014.07.23

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 3 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1,5 szklanki
  • Sól - 4 łyżki
  • Olej słonecznikowy - 8 łyżek
  • Czosnek - 1,5 głowki

Wykonanie

Ogórki posolić zostawić na 3 godziny po 3 godzinach odcedzić sok z ogórków do zlewu,na ogórki przecisnąć czosnek,zagotować ocet z cukrem i zalać ogórki gorącym octem z cukrem i zalać to jeszcze podgr...

Czytaj więcej

Małgorzata Dratkiewicz

2014.07.20

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 4 kg
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 2 szklanki
  • Ziele angielskie - parę ziaren
  • Liść bobkowy - parę listków
  • Koper - po gałązce do słoika

Wykonanie

Do wody dodać wszystkie składniki zagotować.Ogórki obrać przekroić na ćwiartki ułożyć ciasno do słoików dodać po gałązce kopru zalać gorącą zalewą.Zamknąć słoiki i pasteryzować 8 minut....

Czytaj więcej

Alicja Wojnowska

2014.07.19

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) -
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 250 ml
  • Marchewka -
  • Woda - 1500 ml
  • Miód - 1 duża łyżka

Wykonanie

Ogórki niewielkiej wielkości wsadzić do słoików litrowych. Do ogórków dodać marchew, liść laurowy, koper, chrzan, ziele angielskie. Wodę, ocet, cukier, miód i sol zagotowć. Ogorki powkładane do sloiko...

Czytaj więcej

Ewa Guz

2014.07.19

0 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 4 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 2 szklanki
  • Cebula - 0,5 kg
  • Woda - 12 szklanki
  • Sól - 1 szklanka

Wykonanie

Z 9 szklanek wody i 1 szklanki soli wykonać solankę. Ogórki pokroić w koreczki o grubości ok. 3cm (nie obierać). Zalać solanką na 3 godziny. Następnie ogórki wyjąć z solanki i układać warstwami na n...

Czytaj więcej

Krzysztof Rejman

2014.07.19

0 komentarze

Ocena przepisu