WYSZUKAJ

FILTRUJ WG. KATEGORII

SORTUJ PRZEPISY

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 2 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 3-4 szklanki
  • Woda - 1 litr
  • Cukier - 1,5 szklanki
  • Curry - 1,5 łyżki

Wykonanie

Ogórki obrać i pokroić w plastry.Do słoików nałożyć liść selera,plaster cebuli,gorczyce i koper.Pokrojone ogórki nałożyć do słoików i zalać gorącą zalewą.Pasteryzować 5 minut.

Czytaj więcej

Aneta Nosek

2014.07.31

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 3 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 3 szklanki
  • Seler naciowy (nać) - 4 -5 sztuk
  • Cebula - 3 sztuki
  • Woda - 3 szklanki

Wykonanie

Ogórki umyć, ponacinać wzdłuż 3 krotnie , ale nie rozcinać do końca muszą się trzymać na piętce. Cebulę pokroić w grube plastry i posolić. Na dno słoika wkładamy liść umytego i osuszonego selera. Ogór...

Czytaj więcej

Agata Brzeczkowska

2014.07.30

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) -
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Cukier - 40 dag
  • Woda - 2,5 litra
  • Miód - 1 łyżka

Wykonanie

Średnie ogórki myjemy i wkładamy do słoików. Zalewę można zagotować i ostudzić na koniec dodać miód Po ostudzeniu zalewy zalać ogórki i odstawić w chłodne miejsce Proporcja na 6 średnich słoików...

Czytaj więcej

Maria Mysiorek

2014.07.30

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) -
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1,5 szklanki
  • Woda - 6,5 szklanki
  • Cukier - 3 szklanki
  • Sól - 2 łyżki

Wykonanie

Z powyższych składników zrobić zalewę i zagotować Do słoiczków plaster cebuli i trochę gorczycy Ogórki poukładać w słupki cały słoiczek na wierzch liście laurowe i liście selera, zalać zalewą go...

Czytaj więcej

Maria Mysiorek

2014.07.30

0 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 2,5 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 0,5 l
  • Woda - 2,5 l
  • Cukier - 5 łyżek
  • Sól - 5 łyżek

Wykonanie

Ogórki obrać przekroić  na połówki, wydrążyć pestki oraz miąższ,następnie pokroić w długie szerokie ok.2 cm pasy i ułożyć do średnich słoików zalać przygotowaną na zimno zalewą.

Czytaj więcej

Zofia Dombek

2014.07.30

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (długie) - 3 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Cukier - 2 szklanki
  • Papryka ostra mielona - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona - 1 łyżeczka

Wykonanie

Ogórki obrać i pokroić w plastry cebule pokroić w krążki włożyć do słoików, z pozostałych składników zrobić zalewę zagotować i gorącą zalać ogórki i cebule i zostawić na 2-3 godz, a następnie gotowa...

Czytaj więcej

Maria Mysiorek

2014.07.29

0 komentarze

Ocena przepisu

Ogórki

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 1kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 0.5 szklanki
  • Marchewka - kilka krążków
  • Natka pietruszki - wg uznania
  • Cebula - kilka plasterków

Wykonanie

Do słoików włożyć ogórki oraz surowe warzywa. Składniki zalewy zagotować. Ogórki zalać zalewą, zakręcić słoiki. Ogórki w słoikach pasteryzować 3 minuty od zagotowania się wody.

Czytaj więcej

Marzena Jurek

2014.07.28

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) -
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1/2szkl
  • Marchewka - wg upodobania
  • Cukier - 1/2 szkl
  • Sól - 2 łyżeczki

Wykonanie

Do 1 litra wody dajemy 1/2 szkl. octu i cukru, do tego 2 łyżeczki soli zagotowujemy ok 1 minuty, po czym dodajemy 2 łyżeczki musztardy francuskiej, kilka ziarenek pieprzu kolorowego, ziarnka ziela ang...

Czytaj więcej

Anita Matuła

2014.07.28

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) -
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1,5 szklanki
  • Woda - 3 szklanki
  • Cukier - 0,5 kg
  • Sól - 3 łyżeczki

Wykonanie

Ogórki obrać, przekroić na ćwiartki i wydrążyć pestki. Z podanych składników zagotować zalewę i ostudzić. Do każdego słoika włożyć 1 liść selera, plaster cebuli, pół łyżeczki gorczycy,1 kulka ziela an...

Czytaj więcej

Krzysztof Sobala

2014.07.27

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 3 kg
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 400 ml
  • Sól - 4 łyżki
  • Cukier - 75 dkg
  • Papryka ostra mielona - 2 łyżeczki

Wykonanie

Ogórki pokroić w plastry (Duże obrać ze skórki, małe mogą być ze skórką). Posypać ogórki solą i zostawić na 2 - 3 godz. Następnie wylać solankę powstałą z ogórków. Zalewę zagotować i wymieszać z ogórk...

Czytaj więcej

Józefa Walczyk

2014.07.26

1 komentarze

Ocena przepisu