WYSZUKAJ

FILTRUJ WG. KATEGORII

SORTUJ PRZEPISY

Główne składniki

  • Gruszki -
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Woda - 4 szklanki
  • Cukier - 1 szklanka
  • Goździki - kilka sztuk

Wykonanie

Gruszki obrać ze skórki, przekroić na 4 czesci wyciąć gniazda nasienne, zagotować zalewę, do gotującej się marynaty wrzucić gruszki, gotować ok. 3minuty od chwili zagotowania, nakładac do słoików i us...

Czytaj więcej

Boguslawa Ustaszewska

2015.05.29

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 250ml
  • Śliwki węgierki - 2kg
  • Cukier - 2 szklanki
  • Woda - 750 ml
  • Goździki - pare sztuk

Wykonanie

Śliwki umyj wypestkuj, z podanych skladnikow zagotuj marynate, zalej śliwki goracą maynatą , po ostygnieciu zlej marynate i ponownie zalej goraca śliwki, gdy znow wystygna zlej marynate, śliwki powkła...

Czytaj więcej

Boguslawa Ustaszewska

2015.05.20

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 0,5 litra
  • Śliwki węgierki - 3 kg
  • Woda - 0,5 litra
  • Cukier - 500g
  • Goździki - kilka szt

Wykonanie

W pierwszej kolejności należy zagotować składniki na zalewę: ocet z wodą, cukier i goździki. Stopniowo do wrzącej zalewy wkładamy po kilka śliwek ( podczas zakupu starajmy się wybierać twarde, będą sm...

Czytaj więcej

Marta Madeja

2014.09.30

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Gruszki - 2kg
  • Ocet winny biały 6% JAMAR - 3 szklanki
  • Cukier - 1kg
  • Woda - 2 szklanki
  • Cynamon - 1 laska

Wykonanie

Należy w pierwszej kolejności zagotować wszystkie składniki na zalewę. Następnie obrać gruszki, pokroić w ćwiartki, oczyścić z nasion i przełożyć do naczynia. Owoce skrapiamy delikatnie octem (lub kro...

Czytaj więcej

Marta Madeja

2014.09.30

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Melon - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1/4 szklanki
  • Cukier - 75 dkg
  • Sól - szczypta
  • Cynamon - 1 szt

Wykonanie

Melona obieramy i wycinamy gniazdo nasienne, kroimy na kawałki wielkości ćwiartki gruszki i wrzucamy do 2 litrów wrzącej wody ze szczyptą soli. Po zagotowaniu odsączamy i przenosimy do miski. Gotujem...

Czytaj więcej

Agnieszka Kiełbas-mateja

2014.09.30

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1/2 szklanki
  • Nasiona nasturcji - 25 dkg
  • Woda - 1/2 szklanki
  • Cukier - 10 dkg
  • Ziele angielskie - 5 sztuk

Wykonanie

Nasiona oczyścić, przebrać, opłukać, przesypać solą i odstawić na 24 godziny. Odcedzić sok. Składniki zalewy (woda z octem, pieprzem, zielem angielskim i estragonem) zagotować. Gorącym octem zalać nas...

Czytaj więcej

Zofia Stańczyk

2014.09.30

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Papryka - 4 sztuki
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 500ml
  • kiwi - 6 sztuk
  • Woda - 250 ml
  • Orzechy nerkowska - 20 dag

Wykonanie

Kiwi obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę myjemy i kroimy. Z wody, octu, cukru, miodu ziarenek jałowca, pieprzu i mięty robimy zalewę gotujemy ją dodajemy paprykę i orzechy i gotujemy 3 minuty. Nast...

Czytaj więcej

Beata Oberman

2014.09.30

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Gruszki -
  • Morele -
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1/2 litra
  • Brzoskwinie -
  • Śliwki -

Wykonanie

Składniki zalewy zagotować i gotować przez kwadrans. Gruszki obrać, podzielić na połówki (ćwiartki lub ósemki, jeśli są duże), i skropić obficie sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Morele i inne owo...

Czytaj więcej

Zofia Stańczyk

2014.09.30

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Jabłuszka rajskie - 1 kg
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1 litr
  • Cukier - 3/4 kg
  • Miód - 2 łyzki
  • Cynamon - 4 cm

Wykonanie

Jabłuszka przebrać, umyć, przyciąć ogonki do połowy. Następnie jabłka nakłuć nakłuwaczką do owoców lub drewnianą wykałaczką, wrzucić do zimnej wody. Z octu i cukru zagotować syrop, dodać przyprawy. Do...

Czytaj więcej

Zofia Stańczyk

2014.09.30

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Jabłka - 2 kg
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 0,1litra
  • Cukier - 50 dkg
  • Sok z cytryny - 2 sztuki
  • Cynamon - kawałek laski

Wykonanie

Na marynatę nadają się jabłka słodkie. Umyte jabłka obrać bardzo cienko. Pokroić w ćwiartki lub krążki grubości ok. 1,5 cm, wydrążyć gniazda nasienne. W czasie przygotowywania jabłka skropić wod...

Czytaj więcej

Zofia Stańczyk

2014.09.30

1 komentarze

Ocena przepisu