WYSZUKAJ

FILTRUJ WG. KATEGORII

SORTUJ PRZEPISY

Główne składniki

  • Ogórki (długie) - 2 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Woda - 5 szklanek
  • Cukier - 1,5 szklanki
  • Sól - 1,5 łyżki

Wykonanie

Ogórki obrać ze skórki, pokroić wzdłuż na 4 części i układać w słoikach. ZALEWA: 5 szklanek wody 1szklanka octu 10% 1 1/2 szklanki cukru 1 1/2 łyżki soli 5 łyżek mursztardy sarepskiej 5...

Czytaj więcej

Ewelina Jarzyńska

2015.08.07

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (długie) - 4 kg
  • Marchewka - 0,5 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Cebula biała - 0,5 kg
  • Czosnek - 1 główka

Wykonanie

Obierz ze skórki ogórki, marchewkę, cebulę i czosnek. Posiatkuj wszystkie warzywa oprócz marchewki. Zetrzyj marchewkę na grubej tarce. Posiatkuj natkę. Wszystko wymieszaj w dużym garnku. Zalewa: ...

Czytaj więcej

Ewelina Jarzyńska

2015.08.07

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 4 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 0,5 szkl.
  • Cebula - 1 kg
  • Koncentrat pomidorowy - 2 szt.
  • Ketchup łagodny - 1 mały w słoiczku

Wykonanie

Ogórki i cebulę kroimy w plasterki ( tak jak na mizerię). Pozostałe składniki zagotować w garnku i zalać gorącą zalewą ogórki i cebulę. Wszystko wymieszać i przełożyć do słoiczków. Gotować 10 min. S...

Czytaj więcej

Izabela Trela

2015.06.01

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) -
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Woda - 5 szklanek
  • Sól - 1 łyżka
  • Cukier - 5 łyżek

Wykonanie

Ogorki umyć, wysuszyć, pokroić wzdłóż na 4 części. Pikle układać w słoikach, zalewę zagotować goracą zalać ogórki, pasteryzować 15 min.

Czytaj więcej

Boguslawa Ustaszewska

2015.05.29

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 4 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 2 szklanki
  • Papryka czerwona - 1 szt.
  • Cebula - 1/2 kg
  • Seler korzeniowy - 1 szt.

Wykonanie

Ogórki umyć , odciąć końcówki i przekroić na koreczki. Papryczkę przekroić w koreczki. Paprykę żółtą i czerwoną pokroić w paski. Seler starkować na jarzynowej tarce, cebulę pokroić w talarki. Włożyć w...

Czytaj więcej

Agnieszka Ausztol

2015.05.26

2 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 2 kg
  • Marchewka - 2 sztuki
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 3/4 szklanki
  • Sól - 4 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona - 1 łyżeczka

Wykonanie

Ogórki można obrać, ale nie trzeba. Kroimy je razem z marchewką na plasterki o grubości ok. 3 milimetrów, zasypujemy solą i zostawiamy na 12 godzin w chłodnym miejscu. Po tym czasie lekko podgrzewamy ...

Czytaj więcej

Redakcja Marynujemy

2015.02.15

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 2 kg.
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 2 szklanki
  • Sól - 1/2 szklanki
  • Koper - parę galązek
  • Czosnek - 1 - 2 główki

Wykonanie

Ogórki dokładnie umyć i pociąć wzdłuż na cienkie plastry. Zalać ok. 2 l wody z dodatkiem 1/2 szklanki soli. Odstawić na 3 - 4 godziny. Słoiki wyparzyć i włożyć do nich po 1 - 2 ząbki czosnku i gałązk...

Czytaj więcej

Lucyna Konior

2014.10.13

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 2,5 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Cebula - 5 sztuk
  • Natka selera - z 1 korzenia selera
  • Woda - 1 litr

Wykonanie

Ogórki obrać ze skórki i pokroić w słupki(małe na pół a większe na 4 części).Na dno słoików wkładamy liście selera na to kładziemy 2 lub 3 krążki obranej cebuli.Wkładamy pionowo dosć ciasno obrane og...

Czytaj więcej

Grażyna Maleyka

2014.09.30

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 4 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 0,5 litra
  • Marchewka - 2 sztuki
  • Seler korzeniowy - 1 sztuka
  • Natka selera - 1 sztuka

Wykonanie

Ogórki pokroić wzdłuż w plastry średnio po ok centymetr i układać do słoika w stojąc. Pozostałe warzywa kłaść na ogórkach w słoikach razem z nacią selera i pietruszki. Zalewę zagotować tak jak w przep...

Czytaj więcej

Anna Brodzik

2014.09.30

1 komentarze

Ocena przepisu

Główne składniki

  • Ogórki (krótkie) - 2 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 2 szklanki
  • Cebula - 0,5 kg
  • Woda - 6 szklanek
  • Cukier - 2 szklanki

Wykonanie

UMYTE OGÓRKI KROIMY W PLASTRY (OK.2CM) SOLIMY I ZOSTAWIAMY NA 2 GODZINY. OBRANĄ CEBULĘ KROIMY W PLASTRY, SOLIMY I ZOSTAWIAMY NA 2 GODZINY W OSOBNYM NACZYNIU. Z OCTU, WODY, CUKRU, PRZYPRAWY DO GRILLA I...

Czytaj więcej

Zofia Faryna

2014.09.30

1 komentarze

Ocena przepisu