Grzyby marynowane w occie - marynowane maślaki

Składniki

• maślaki 2 kg
• woda 3 szklanki
• ocet Jamar 1 szklanka
• liść laurowy 8 szt.
• ziele angielskie 1 szt.
• sól, pieprz 1 szczypta
• cukier 0,5 szklanki

Wykonanie

Rudy, rudy, rudy rydz…a może smakowity maślak lub dostojny borowik? Wszystkie grzyby marynowane w occie są wyborne, doskonale uzupełniają smak świątecznych potraw oraz stanowią wyrafinowaną przekąskę. A oto sprawdzony przepis na grzyby w occie.

Marynowanie grzybów należy rozpocząć od starannego przygotowania produktów. Należy je dokładnie umyć i oczyścić. Następnie grzyby muszą być obgotowane w osolonej wodzie przez 5 do 7 minut od zagotowania. Po kąpieli wodnej następuje odcedzanie. Tak przygotowane grzyby można wkładać do słoików i zalać zalewą.

Przepis na marynowanie grzybów byłby bezwartościowy bez podania receptury na dobrą zalewę. My polecamy 3 szklanki wody zmieszać ze szklanką octu Jamar (10%), a do smaku dodać cukier, 2 listki laurowe oraz 3 ziarna ziela angielskiego. Zalewę należy zagotować i rozlać do słoików. I w ten sposób grzyby w occie są gotowe!