Warzywa

2014-06-09 13:46:46 1 komentarze

Ocena przepisu

Zielone pomidory z cebulą, czosnkiem i skórką cytrynową

Składniki

  • Zielone pomidory - 1,5 kg
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 250 ml
  • Woda - 1 l
  • Cebula - 2 szt
  • Sok z cytryny - 1 szt
  • Czosnek - 12 ząbków
  • Cukier - 2 łyżki
  • Sól - 1 łyżka
  • Ziele angielskie - 12 ziaren
  • Liść laurowy - 6 szt

Wykonanie:

Przygotować 6 słoiczków po 400 ml. Cebule obrać i pokroić. Cytrynę wyszorować i pokroić na małe kawałki razem ze skórą. Czosnek obrać. Pomidory umyć, osuszyć, w każdym zrobić nacięcie i włożyć ząbek czosnku. Włożyć pomidory do wypieczonych w piekarniku słoików, dodać cebulę, cytrynę, po listku laurowym i 2 ziarenkach ziela angielskiego na słoik. Zagotować wodę z solą i cukrem, dodać ocet. Gorącą marynatą zalać zawartość słoików. Zakręcić wygotowanymi pokrywkami. Pasteryzować w garnku wyłożonym ściereczką, 10 minut od zagotowania. Podawać jako zakąskę do zmrożonej wódeczki.



Brak komentarzy ...