Warzywa

2014-08-19 22:49:07 1 komentarze

Ocena przepisu

Wykwintna galaretka winno-chrzanowa

Składniki

  • Chrzan korzeń - 250 g
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1/2 szkl
  • Czerwone wino wytrawne - 1 i 1/2 szkl
  • Cukier - 1 szkl
  • Konfitur-Fix - 1 opakowanie
  • Sól - szczypta

Wykonanie:

Obrany chrzan zetrzeć na drobnej tarce lub zmiksować. Dodać ocet, wino, cukier i sól. Gotować na małym ogniu 45 minut. Dodać Konfitur-Fix (lub inny środek żelujący do przetworów), zagotować, gotować 1 minutę. Gorącą galaretkę przelać do wyparzonych słoików, zakręcić, pozostawić do góry dnem do ostygnięcia.

Uwagi autora przepisu:

Czerwone wino można zastąpić białym i uzyskamy białą galaretkę.  



Brak komentarzy ...