Warzywa

2014-09-12 15:10:53 0 komentarze

Ocena przepisu

Warzywne pikle

Składniki

  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1 litr
  • Fasolka szparagowa - 30 dag
  • Kalafior - 30 dag
  • Marchewka - 30 dag
  • Patisony - 30 dag
  • Papryka czerwona - 30 dag
  • Sól - 15 dag
  • Kurkuma - 1 łyżka
  • Gorczyca - 1 łyżka
  • Liść laurowy - 5 sztuk
  • Ziele angielskie - 1 łyżka
  • Pieprz czarny w ziarenkach - 1 łyżka
  • Koper - 1 gałązka
  • Estragon - 1 gałązka

Wykonanie:

Umyte warzywa posypać 10 dag soli, zalać zimną przegotowaną wodą, tak aby były zakryte. Zamieszać, odstawić na 24 h w chłodne miejsce. Po tym czasie odcedzić i przepłukać na sicie czystą wodą. Ocet zagotować z pozostałą solą, kurkuma i gorczycą, listkami laurowymi, zielem i pieprzem. Warzywa przełożyć do słoiczków przekładając je kawałkami kopru i estragonu. Zalać je gorącą zalewą. Nałożyć pokrywki, zakręcić, ustawić na pokrywkach. Pozostawić do wystygnięcia.

Uwagi autora przepisu:

Można jeść już po 2 dniach!



Brak komentarzy ...