Warzywa

2014-09-23 17:51:09 1 komentarze

Ocena przepisu

Sos słodko-kwaśny

Składniki

  • Pomidory - 3 kg
  • Cebula - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 sztuka
  • Papryka kolorowa - 4 sztuki
  • Ananas w puszce - 1 puszka
  • Czosnek - 6 ząbków
  • Papryczka chili - 0,5 łyżeczki
  • Musztarda - 2 łyżki
  • Papryka słodka mielona - 2 płaskie łyżki
  • Curry - 1 łyżka
  • Pieprz mielony - 1 łyżeczka
  • Cukier - 3 szklanki
  • Sól - 2 łyżki
  • Mąka ziemniaczana - 2 czubate łyżki

Wykonanie:

Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę.Cebulę obrać,pokroić w piórka.Wymieszać razem,posolić. Gotować ok.30 minut na wolnym ogniu. Następnie dodać ananasy pokrojone w kostkę,paprykę i resztę składników (oprócz mąki ziemniaczanej). Dalej gotujemy ok.30min.na wolnym ogniu. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w soku z ananasów.Dodać do sosu. Zagotować,gorący sos przełożyć do słoiczków. Pasteryzować ok.15 min.

Uwagi autora przepisu:

Sos słodko-kwaśny może być super dodatkiem do różnych mięs. Możemy go podawać z ryżem. Pychota:))


Anita Głowacka / Kisielice


Brak komentarzy ...