Warzywa

2014-09-23 22:51:47 1 komentarze

Ocena przepisu

Sos paprykowy

Składniki

  • Papryka czerwona - 3 kilogramy
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Olej rzepakowy - 1 szklanka
  • Sól - 3 łyżki
  • Papryka ostra mielona - 1 łyżeczka
  • Czosnek - 3 główki
  • Przecier pomidorowy - 3 słoiczki 200 g
  • Bazylia - 1 opakowanie 10 g
  • Cukier - 2 szklanki

Wykonanie:

Paprykę zmielić w maszynce o drobnych oczkach,dodać 2 szklanki cukru,1 szklankę oleju ,3 łyżki soli, 1 łyżeczkę papryki ostrej (chili). Zmieszać składniki , włożyć do garnka , zagotować i gotować na małym ogniu przez 20 minut,często mieszając. Następnie dodać 3 główki czosnku przeciśniętego przez praskę ,3 słoiczki przecieru pomidorowego ,1 opakowanie bazylii i 1 szklankę octu . Ponownie gotować przez 20 minut. Gorące przekładać do wyparzonych słoiczków,zakręcić i ustawiać do góry dnem.



Brak komentarzy ...