Warzywa

2015-05-22 12:02:37 1 komentarze

Ocena przepisu

Seler z papryką

Składniki

  • Papryka czerwona - 4 SZT.
  • Seler korzeniowy - 2 SZT.
  • Cebula - 2 SZT.
  • Cukier - 3/4 SZKLANKI
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 2 SZKLANKI
  • Woda - 2 SZKLANKI
  • Pieprz czarny - 1 ŁYŻECZKA
  • Gorczyca - 1 ŁYŻECZKA
  • Tymianek suszony - 1 ŁYŻECZKA
  • Liść laurowy - 2 SZTUKI
  • Sól - 1 ŁYŻKA

Wykonanie:

Wszystkie składniki na zalewę oprócz octu wlałam do garnka i zagotowałam. Gotowałam jeszcze 10 minut a następnie wlałam ocet, ponownie zagotowałam a potem przestudziłam. Papryki obrałam z gniazd nasiennych i pokroiłam w paski. Selera obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach. Cebulę po obraniu pokroiłam w piórka. Wszystkie warzywa układałam warstwami w słoikach. Następnie zalałam zalewą i zakręciłam. W dużym garnku umieściłam ściereczkę, wstawiłam słoiki, zalałam zimną wodą i doprowadziłam do wrzenia a następnie pasteryzowałam 15 minut. Słoiki zostawiałam w wodzie aby wystygły.

Uwagi autora przepisu:

Sałatka dobra do wszystkiego, obiadów, do kanapek, również do wyjadania ze słoika.



Brak komentarzy ...