Warzywa

2015-03-10 14:51:59 1 komentarze

Ocena przepisu

Sałatka z marchewką, porem i papryką

Składniki

  • Marchewka - 1 kg
  • Por - 1 kg
  • Papryka - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Woda - 4 szklanki
  • Cukier - 1 szklanka
  • Olej słonecznikowy - 1 szklanka
  • Sól - 1 łyżka
  • Ziele angielskie - wg uznania
  • Pieprz czarny w ziarenkach - wg uznania
  • Liść laurowy - wg uznania

Wykonanie:

Marchew zetrzeć na grubych oczach, pory pokroić w półksiężyce, paprykę pokroić w kostkę. Z pozostałych składników przygotować zalewę (zagotować). Do zalewy wrzucić marchew i gotować ok. 5 min, potem dodać por (gotować przez 3 minuty), na koniec dodać paprykę (również gotować jeszcze 3 min). Gorącą sałatkę przełożyć do słoików i zakręcić. Nie pasteryzować.



Brak komentarzy ...