Warzywa

2014-07-16 16:01:28 1 komentarze

Ocena przepisu

Sałatka z cukinii na zimę

Składniki

  • Kabaczek - 2 kg
  • Marchewka - 1 kg
  • Cebula - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 3/4 szklanki
  • Papryka czerwona - 1/2 kg
  • Czosnek - kilka ząbków
  • Ziele angielskie - wg uznania
  • Liść laurowy - wg uznania
  • Sól - 2 łyżki + 4 łyżki do zalewy
  • Woda - 2 szklanki
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Olej słonecznikowy - 1/2 szklanki

Wykonanie:

Cukinię obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Zasypać 2 łyżkami soli i odstawić. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w talarki. Cebulę pokroić w talarki. Z papryki usunąć gniazda i pokroić w kostkę. Kiedy cukinia puści sok, odcisnąć warzywa i przełożyć do garnka. Dodać pozostałe składniki. Gotować kilka minut. Gorącą sałatkę przekładać do słoików i pasteryzować około 20 minut. Słoiki ustawiać do góry dnem.



Brak komentarzy ...