Warzywa

2014-07-09 19:20:15 1 komentarze

Ocena przepisu

Sałatka obiadowa z buraczków i kapusty

Składniki

  • Buraki - 2 kg
  • Kapusta - 2 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 0,5 szklanki
  • Woda - 250 ml + 125 ml
  • Cukier - 0,5 szklanki
  • Sól - 2 łyżki stołowe
  • Cebula - 4 sztuki

Wykonanie:

Buraczki ugotować i zetrzeć na tarce bądź malakserem. Kapustę poszatkować i zasypać 2 łyżkami soli-odstawić na 3 godziny. Cebule pokroić w krążki. Do 0,5 szkl. octu 10% dolać 125 ml wody.(uzupełnić szklankę wodą). Zalewa: zagotować ocet z całością wody,cukrem i cebulą. Po upływie 3 godzin wymieszać kapustę z buraczkami i zalać ciepłą zalewą.Nakładać do słoików.Uważać aby zalewy nie było za mało bądź za dużo.Gotować ok 25-30 min. Podawać do obiadu odcedzoną sałatkę z zalewy wymieszaną z 1 łyżką majonezu i jogurtu naturalnego bądź śmietaną 18 %(ilość majonezu lub jogurtu w ramach gustu kulinarnego).

Uwagi autora przepisu:

Smakuje wyśmienicie podawana do różnego rodzaju mięs:zarówno do wołowiny,wieprzowiny jak i drobiu.



Brak komentarzy ...