Warzywa

2014-09-29 23:18:50 1 komentarze

Ocena przepisu

Papryka o smaku łagodnym

Składniki

  • Papryka - 4 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1/4 l
  • Cukier - 1 szklanka
  • Olej słonecznikowy - 1 szklanka
  • Sól - 2 płaskie łyżeczki
  • Pieprz czarny - 10 ziarenek
  • Ziele angielskie - 10 ziarenek
  • Woda - 2 l

Wykonanie:

Paprykę umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć białe włókna. Zalewę zagotować, włożyć paprykę i gotować 4 minuty (dokładnie od momentu zagotowania). Paprykę ułożyć w słojach i zalać wrzącą zalewą. Brzegi słoi i pokrywek przetrzeć spirytusem (może być salicylowy). Zamknąć i odwrócić słoje do góry dnem. Przykryć kocem i zostawić do ostudzenia. Smacznego.

Uwagi autora przepisu:

Zalewa na 4 kg papryki


Wiesława Pluta / Wodzisław Śląski


Brak komentarzy ...