Warzywa

2014-09-12 15:59:02 0 komentarze

Ocena przepisu

Papryka nadziewana kapustą kiszoną

Składniki

  • Papryka - 10 sztuk
  • Kapusta kiszona - 50 dag
  • Marchewka - 1 sztuka
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Sól -
  • Woda - 1,5 litra
  • Ziele angielskie - 6 sztuk
  • Pieprz czarny w ziarenkach - 6 sztuk
  • Liść laurowy - 2 sztuki
  • Cukier - 2 łyżki

Wykonanie:

Paprykę umyj, wytnij gniazda nasienne, usuń błonki. W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Włóż do niej papryki, gotuj na małym ogniu przez 3 min. Wyjmij i osącz. Kapustę dokładnie odciśnij, drobniej pokrój. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach, wymieszaj z kapustą. Przygotowaną mieszanką napełnij papryki. Faszerowane papryki ułóż w słoikach. Zagotuj ocet, wodę, przyprawy i cukier Gorącą zalewą zalej papryki. Słoiki zakręć i pasteryzuj ok. 20 min.

Uwagi autora przepisu:

Papryki faszerowane kapustą i marchewką są idealne na zakąskę. Najlepsze papryki do tego przepisu muszą być jak najmniejsze.



Brak komentarzy ...