Warzywa

2014-09-30 23:47:11 1 komentarze

Ocena przepisu

Papryka marynowana

Składniki

  • Papryka - 2 kg
  • Czosnek - kilka ząbków
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Woda - 5 szklanek
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Sól - 1 czubata łyżka
  • Ziele angielskie - kilka szt
  • Oliwa z oliwek - kilka łyżeczek

Wykonanie:

Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą i gotujemy, po czym studzimy. W tym czasie: paprykę myjemy, oczyszczamy z pestek, kroimy pionowo wzdłuż na kawałki. Układamy w (przygotowanym do pasteryzacji) słoiku ściśle obok siebie. W luki wkładam kawałki czosnku. Gotowe zalewamy letnią zalewą po czym na wierzchu lejemy łyżeczkę oliwy. Dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy 5min po czym odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia na bawełnianej ściereczce.

Uwagi autora przepisu:

Możemy wybrać do marynowania różne kolory papryk i połączyć je ze sobą w jednym słoiku. Polecam :)


Marta Madeja / Warszawa


Brak komentarzy ...