Warzywa

2014-06-06 12:33:31 1 komentarze

Ocena przepisu

Papryka kwaszona

Składniki

  • Papryka - 2 kg
  • Ocet winny biały 6% JAMAR - 2 szkl
  • Woda - 0,5 l
  • Liść laurowy - 5 szt
  • Sól - 2 łyżki
  • Olej słonecznikowy - trochę

Wykonanie:

Papryki przekroić na pół, wykroić gniazda nasienne. Wypłukać i osuszyć. Układać w dużym, szklanym lub kamionkowym naczyniu. Zagotować wodę z octem, lekko ostudzić i zalać paprykę. Odstawić na 24 godziny. Po tym czasie zalewę odcedzić. Papryki ciasno układać, przesypując solą i liśćmi laurowymi. Lekko ugnieść tłuczkiem i zalać olejem, aby całe papryki były zakryte. Zostawić na 2 tygodnie w temperaturze pokojowej. Po zakończonej fermentacji, paprykę ponownie ugnieść i zalać olejem.

Uwagi autora przepisu:

Papryka kolorowa. <br>



Brak komentarzy ...