Warzywa

2015-02-03 14:01:41 0 komentarze

Ocena przepisu

Ostre papryczki marynowane

Składniki

  • Papryczka chili - 300 g
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 100 ml
  • Woda - 400 ml
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Cukier - 4 łyżeczki
  • Gorczyca - 2 szczypty/słoik
  • Czosnek - 2 ząbki/słoik
  • Ziele angielskie - 5 sztuk
  • Liść laurowy - 3 sztuki
  • Pieprz kolorowy - 1 łyżeczka
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki

Wykonanie:

Do rondelka wlać odmierzoną ilość wody. Wsypać sól oraz cukier. Dodać przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz kolorowy. Zagotować. Następnie do pustych słoików włożyć po 1 ząbku rozgniecionego czosnku i szczyptę gorczycy. Papryczki pokroić w plasterki o grubości około 5 mm. Gdy woda z przyprawami zacznie się gotować dodać pokrojone papryczki. Gotować 2-3 minuty. Następnie wlać ocet Jamar. Ponownie zagotować i trzymać na ogniu kolejne 2-3 minuty. Gorącą zalewę wraz z papryczkami przełożyć do słoiczków. Na wierzch położyć jeszcze po 1 ząbku czosnku i wsypać szczyptę gorczycy. Słoiki zakręcić i postawić do góry dnem.

Uwagi autora przepisu:

Papryczka jest gotowa do spożycia po 4-5 tygodniach.



Brak komentarzy ...