Warzywa

2014-06-05 14:26:57 1 komentarze

Ocena przepisu

Ogórki w occie - korniszony

Składniki

  • Ogórki (krótkie) - 2-3 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 0,5 l
  • Woda - 3 l
  • Sól - 10 dkg
  • Cukier - 1 szkl
  • Goździki - 4 szt
  • Ziele angielskie - 1 łyżeczka
  • Gorczyca - 1 łyżeczka
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Cebula - 1 szt
  • Marchewka - 1 szt
  • Koper - trochę
  • Chrzan korzeń - trochę
  • Liść laurowy - 2 szt

Wykonanie:

Ogórki porządnie umyć i poukładać ciasno w słoikach. Następnie do wszystkich pojemników włożyć po kilka plasterków marchewki i cebuli, odrobinę chrzanu, ząbek czosnku oraz nieco kopru. Zalewa: zagotować wodę wraz z przyprawami, szczyptą cukru i soli (do zawrzenia - ok. 5 minut). Pod koniec do roztworu dodać ocet i ponownie doprowadzić do wrzenia, po czym odstawić z gazu. Słoiki z ogórkami zalać gorącą zalewą i zawekować. Nie gotować zbyt długo! Tak przygotowane ogórki w occie odstawić w bezpieczne miejsce.



Brak komentarzy ...