Warzywa

2014-06-09 13:40:33 1 komentarze

Ocena przepisu

Marynowany kalafior z czosnkiem i kurkumą

Składniki

  • Kalafior - 2 szt
  • Ocet winny biały 6% JAMAR - 1,5 szkl
  • Woda - 4 szkl
  • Kwasek cytrynowy - 1/2 łyżeczki
  • Czosnek - 1 główka
  • Cebula - 2 szt
  • Cukier - 4 łyżki
  • Kurkuma - 3 łyżki
  • Pieprz czarny - 10 ziaren
  • Ziele angielskie - 10 ziaren
  • Goździki - 6 szt
  • Kolendra - 1/2 łyżeczki
  • Migdały - 100 g
  • Sól - 2 łyżki

Wykonanie:

Kalafior podzielić na różyczki, zamoczyć w zakwaszonej wodzie na pół godziny, wyjąć i opłukać. Czosnek pokroić w cienkie plasterki, cebulę w cienkie piórka. Migdały wyłożyć do wrzątku na 10 minut, wyjąć, obrać ze skórki i podzielić na połówki. Wodę zagotować z solą i kurkumą, włożyć kalafior, gotować 5 minut i wyjąć. Do samej wody dodać ocet, cukier, cebulę, czosnek, migdały i przyprawy, gotować 3 minuty, przecedzić. W słoikach układać różyczki kalafiora, przesypując je migdałami. Zalać zalewą, słoiki zamknąć i pasteryzować 15 minut.



Brak komentarzy ...