Warzywa

2014-06-11 10:43:13 1 komentarze

Ocena przepisu

Marynowany bakłażan w oleju

Składniki

  • Bakłażan - 1 kg
  • Ocet winny czerwony 6% JAMAR - 1 szkl
  • Olej słonecznikowy - 1 szkl
  • Czosnek - 1/2 główki
  • Natka pietruszki - trochę
  • Sól - 1,5 łyżki

Wykonanie:

Bakłażany umyć, pokroić na plastry wzdłuż, a potem w paski, ułożyć w misce i posypać łyżką soli, zostawić na noc. Odlać powstały sok. Ząbki czosnku pokroić na połówki. Zagotować ocet z pozostałą solą i sokiem z bakłażanów, włożyć bakłażany i gotować ok. 20 minut. Pozostawić na 2 dni w zalewie octowej. Układać bakłażany w słoikach przesypując natką i czosnkiem, zalać lekko podgrzanym olejem, przechowywać w chłodnym miejscu.



Brak komentarzy ...