Warzywa

2014-06-10 12:37:50 3 komentarze

Ocena przepisu

Marynowane zielone dzikie szparagi z winem,czosnkiem i peperoncino

Składniki

  • Szparagi - 1 pęczek
  • Peperoncino - 3 szt
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 3/4 szkl
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżka
  • Białe wino - 3/4 szkl
  • Czosnek - 2 ząbki

Wykonanie:

Szparagi umyć, odciąć lub odłamać końcówki szparagów, ale ich nie wyrzucać. Zagotować duży garnek wody z końcówkami szparagów, posolić i posłodzić wodę, zakwasić octem. Gotować szparagi ok. 5 minut. Wyjąć, osączyć. Włożyć do słoiczka cały pęczek zwijając go w zgrabny „ślimaczek”. Czosnek obrać i przekroić. Włożyć do słoika peproncino i czosnek. Zagotować. Przygotować marynatę z octu, wina, cukru, soli i zalać szparagi. Wlać oliwę. Zamknąć, zamieszać. Jeść po dwóch dniach.

Uwagi autora przepisu:

sól, cukier, ocet do gotowania szparagów



Brak komentarzy ...