Warzywa

2014-06-02 16:52:47 0 komentarze

Ocena przepisu

Marynowane brokuły w zalewie słodko-kwaśnej

Składniki

  • Brokuły - 1 kg
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 2/3 szklanki
  • Cebula - 1 sztuka
  • Marchewka - 1 sztuka
  • Woda - 2 szklanki
  • Cukier - 2 łyżki
  • Liść laurowy - 1 sztuka
  • Gorczyca - 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny - 6 ziaren
  • Ziele angielskie - 6 ziaren
  • Sól - 1/3 łyżki

Wykonanie:

Brokuły umyć i podzielić na różyczki, marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić i w plasterki i podzielić na pierścienie. Liść laurowy pokruszyć. Brokuły włożyć do wrzątku i gotować 3 minuty, wyjąć. Do słoików włożyć przyprawy i cebulę, na nich ułożyć warzywa, lekko docisnąć. Przygotować zalewę i gorącą marynatą zalać warzywa w słoikach. Dobrze zakręcić i pasteryzować 20 minut.



Brak komentarzy ...