Warzywa

2014-06-02 16:47:35 1 komentarze

Ocena przepisu

Marynowane bakłażany z selerem naciowym i ziołami

Składniki

  • Bakłażan - 1 kg
  • Seler naciowy (nać) - 3/4 szkl
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1,5 szkl
  • Woda - 2 szkl
  • Koper - 1/2 szkl
  • Czosnek - 1 główka
  • Bazylia - 1/2 szkl
  • Natka selera - kilka gałąze
  • Sól - 1 łyżka

Wykonanie:

Bakłażany umyć i włożyć na 2 minuty do wrzątku, wyjąć i ponacinać wzdłuż. Bazylię, koperek i kawałki selera, wymieszać i lekko ugnieść. Dodać pół łyżeczki soli i ponownie wymieszać. Masą napełnić bakłażany, w środek włożyć po ząbku czosnku. Zagotować wodę, włożyć na minutę gałązki selera, wyjąć i ostudzić. Przewiązać gałązkami bakłażany. Do wody dodać ocet i łyżkę soli, zagotować i wystudzić. Bakłażany układać ciasno w wyparzonych słojach, zalać chłodną zalewą. Zamknąć, przechowywać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.



Brak komentarzy ...