Warzywa

2014-06-06 11:18:06 1 komentarze

Ocena przepisu

Marynowana sałatka wielowarzywna

Składniki

  • Kalafior - 0,5 kg
  • Pomidory - 0,5 kg
  • Cebula - 0,5 kg
  • Marchewka - 0,5 kg
  • Papryka - 0,5 kg
  • Ogórki (krótkie) - 0,5 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 0,5 szkl
  • Woda - 1 l
  • Pieprz czarny - szczypta
  • Ziele angielskie - parę ziaren
  • Koper suszony - trochę
  • Czosnek - parę ząbków
  • Cukier - 2 łyżki
  • Sól - 1 łyżka

Wykonanie:

Kalafiory podzielić na małe różyczki, obraną cebulę i marchewkę pokroić na plasterki. Warzywa wraz z całymi paprykami blanszować przez 5 minut. Następnie z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Ogórki i pomidory pokroić w krążki. Przygotować zalewę w podanych składników. Gorącą zalewą wypełnić słoiki do ⅓ wysokości, następnie układać warstwami warzywa w takiej ilości, by były przykryte zalewą. Do każdego słoika dodać ząbek obranego czosnku, 3 ziarnka pieprzu i 3 ziela angielskiego oraz gałązkę kopru. Słoje zamknąć i pasteryzować 20 minut.



Brak komentarzy ...