Warzywa

2014-09-30 22:23:49 1 komentarze

Ocena przepisu

Marynaty w octowo-jabłkowej zalewie

Składniki

  • Papryka - 1 kg
  • Cebula - 3 sztuki
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 3/4 litra
  • Chrzan korzeń - 80 g
  • Cukier - 250 g
  • Pieprz czarny w ziarenkach - 1 łyżeczka
  • Gorczyca - 1 łyżeczka
  • Sól -

Wykonanie:

Papryki umyć, osuszyć, przekroić, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w ćwiartki. Cebulę i chrzan obrać, pokroić w cienkie plasterki. Warzywa ułożyć w wyparzonym słoiku. Najlepiej typu wek. Ocet jabłkowy wlać do garnka, dodać cukier, sól do smaku, ziarenka gorczycy i pieprzu doprowadzić do wrzenia, gorącym zalać paprykę. Słoik natychmiast zamknąć, postawić do góry dnem. Przed zamknięciem słoików na wierz marynaty wlać łyżkę oliwy lub oleju. Zabezpieczy to marynatę

Uwagi autora przepisu:

Proste i smaczne, przygotowanie ok. 30 min.


Ella Tymecka / Koszalin


Brak komentarzy ...