Warzywa

2014-09-12 15:15:07 1 komentarze

Ocena przepisu

Marchewka na słodko

Składniki

  • Marchewka - 1 kg
  • Ocet winny biały 6% JAMAR - 1 szklanka
  • Woda - 3/4 litra
  • Cukier - 25 dag
  • Cynamon - kawałek
  • Kardamon - 1 ziarno
  • Goździki - 3 sztuki
  • rodzynki - 4 łyżki

Wykonanie:

Marchewki umyj, obierz i pokrój w długie słupki. Wodę zagotuj z cukrem i przyprawami. wrzuć do niej marchewkę i gotuj 2-3 min, aby nieco zmiękła. Marchewkę wyjmij, przełóż do wysokich wyparzonych słoików, dodaj opłukane rodzynki. Do wody z przyprawami dodaj ocet i zagotuj. Przygotowaną zalewą zalej marchewki. Słoiki dokładnie zamknij, pasteryzuj ok. 20 min licząc od momentu zagotowania wody.



Brak komentarzy ...